Nieuwsbrief ED:

Nieuwsbrief ED:

 

Beste mensen,

 

Bijgaand de nieuwsbrief van Doarpskeamer Akkrum Nes. Klik op de titel om het bericht te lezen. Veel leesplezier!

 

Hier kan een introductietekst komen te staan.

 

In het nieuws

Gezond aan tafel in de Doarpskeamer

Afbeelding

Doarpskeamer Akkrum-Nes organiseert weer een nieuwe activiteit, nl. samen koken zonder ‘pakjes en zakjes’, recepten delen en samen eten.

Je bent van harte welkom op 26 mei 2023 van 17.00 tot 20.00 uur. Er wordt samen gekookt op een gezonde en bewuste manier, zonder toevoegingen, smaakversterkers, conserveermiddelen e.d. Kortom voor ieder die van puur, voedzaam en (h)eerlijk eten houdt en eens iets anders wil proberen.

De maaltijd bestaat uit een voorgerecht, verschillende hoofdgerechten en een heerlijk nagerecht, onder leiding van Gerda van Olphen.

Kosten 6 euro per persoon, drankjes 1 euro.

Laat je inspireren door nieuwe recepten. Gezelligheid, lekker en gezond eten, dat is het recept.

Graag tot uiterlijk 20 mei opgeven via: info@doarpskeamerakkrumnes.nl

Maximaal 12 personen, vol = vol!

 


Publicatiedatum donderdag, 4 mei 2023

Open dag Doarpskeamer 9 september

foto met tekstVast voor in je agenda

Zoals ieder jaar organiseert de Doarpskeamer een OPEN DAG. Een dag waarbij het nieuwe winterprogramma wordt gepresenteerd.

Dit jaar is dat 9 september 2023 van 11.00 tot 16.00 uur. Deze dag zal worden geopend door een zeer bekend persoon, wie ……dat houden we nog even geheim.  Dus schrijf deze datum vast in je agenda.


Publicatiedatum donderdag, 4 mei 2023

Verrassing van de Rabobank

Doarpskeamer Akkrum-Nes werkt hard aan de verduurzaming van het pand.

 Vandaag heeft de Rabobank ons verrast met een bijdrage van €7.500!

 


Publicatiedatum donderdag, 11 mei 2023

Muziek in de Lantearnetún

hynstywaed

Folkgroep Hynstewaed werd opgericht in 2016, door Lolle en Freek, en in de loop van de jaren werden meer enthousiaste muzikanten aan toe gevoegd, en   dat heeft geleid tot een bezetting van vijf enthousiaste muziekvrienden.De   muziek die ze spelen is Folkmuziek, en dat komt uit Ierland, Engeland,   Schotland, Australië, Spaans, en zelfs Fries. 

Denkend aan o.a.: Mountains of Mourne, Australian, Beautiful Affaire, Processie mars, Hert fan Fryslan, Amazing Grace, en nog meer mooie muziek om naar te luisteren.

Ook is er voor het publiek een mogelijkheid om mee te zingen, want er komen ook bekende nummers voorbij. Dit doen we doormiddel van een papier waarop de refreinen van bekende nummers staan.

Lolle van Houten – Zang en percussie

Nanda Kuijper – Zang – Bas - Bohdran

Aren Jan Faber – Keyboard

Katrinus Zeilstra – Harp – Doedelzak - Trekzak

Freek Span – Zang – Gitaar – Banjo – Elektronische Doedelzak

Deze groep gaat optreden in de Lantearne-beeldentuin in Akkrum , Boerestege op 29 mei om 15.30 uur. Bij slecht weer is het in het gebouw “De Lantearne”. In de pauze is er gratis koffie of thee (uit eigen tuin). De entree is gratis, een gift wordt op prijs gesteld.

Groet van de Lantearnetún groep 06 28126146 en Doarpkeamer.


Publicatiedatum donderdag, 18 mei 2023

Zomerprogramma Lantearne Tún 2023

lantearnetun 1 Ook dit jaar weer een programma georganiseerd door de PKN-túngroep samen met de Doarpskeamer. Elkaar ontmoeten en genieten van het diverse aanbod.

 Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt natuurlijk zeer op prijs gesteld.

 Aanvang altijd om 15.30 uur, tussendoor een korte thee/koffie pauze,

 Bij slecht weer wijken we uit naar de Lantearne, uiterlijk tot 17.00 uur. 

Programma voor zover bekend:

-       Pinkstermaandag 29 mei (túngroep PKN):  optreden van de folkgroep Hynstewaed ( meer info zie op site Doarpskeamer)

-       Zondag 2 juli (Doarpskeamer): Zuid Afrika thema middag met singer/songwriter duo Zanet en Ben van Tonder, in Zuid Afrika bekend  van hun vele optredens.

-       Zondag 30 juli (túngroep PKN) : meer info volgt

-       Zondag 27 augustus (túngroep PKN): meer info volgt

-       Zondag  24 september (Doarpskeamer): verhalen middag door Ina Eising en Hennie Sixma.

In de Lantearne-Tún kunt u ook genieten van de 9 houten beelden, die zijn gemaakt door Wilhelmina Hey uit Akkrum. Bij de beelden met bijbelse teksten, staat een bordje met uitleg over het kunstwerk. De beeldentuin is ook opgenomen in de “Natuur-beleef” wandelroute Akkrum – en de Kunstwandelroute “Slach troch Akkrum”. Bezoekers zijn altijd welkom; de Lantearne Tún is elke dag van zonsopgang tot zonsondergang geopend.


Publicatiedatum donderdag, 18 mei 2023

Workshop Verfgieten

vergieten

Verfgieten, dé nieuwe rage om te ontspannen waarbij je mooie projecten kunt maken. En …. iedereen kan het! En…… ook nog heerlijk om te doen! Op dinsdagavond 6 juni 2023 om 19.30 uur wordt er in de Skuorre of buiten een workshop georganiseerd.

Een leuke nieuwe uitdaging!! Met deze techniek maak je mooie figuren op b.v. op canvas, bloempotten, vazen e.d. In deze workshop brengt Sjoukje Feddes, je de fijne kneepjes van het verfgieten bij. Een combinatie van diverse kleuren verf wordt op doek, (bloem)pot of vaas/fles gegoten. We gaan verschillende manieren uitproberen, zoals met een vergiet, knikker of föhn, op een bloempot en een klein canvasdoek.

Kosten € 6,- voor workshop, inclusief koffie/thee. Graag contant betalen.

Wil je meer doeken maken, dan kan dat tegen extra betaling.

Graag opgave vóór 3 juni via info-doarpskeamer-ed.nl

We zien je graag woensdagavond 6 juni om 19.30 uur.

verfdoek


Publicatiedatum Vrijdag 19 mei 2023

Lightwalk 2023

lichtwandeling 

 

 

 Aankondiging LightWalk 2023 – vast voor in je agenda

De Ferdivedaasjefroulju van Doarpskeamer Akkrum Nes organiseert met steun van de Ondernemersvereniging VOAN de zogeheten LightWalk, een wandeling in het donker met lichtjes door Akkrum en Nes langs bedrijven en andere bezienswaardigheden.

Start vanaf 19.30 uur bij Doarpskeamer ED aan de Lange Miente 5 te Akkrum

Meer informatie volgt.


Publicatiedatum Vrijdag 19 mei 2023

Vergeet-me-niet Stap-in

 vergeetmeniet

In samenwerking met de thuiszorgorganisaties in Akkrum/Nes start de Doarpskeamer met een ontmoetingsmogelijkheid voor mensen met geheugenproblemen en hun partners/mantelzorgers.

Het bestuur van de Doarpskeamer is al een aantal keren benaderd door bewoners en organisaties met de vraag of er een soort inloop zou kunnen worden georganiseerd voor mensen die geheugenproblemen hebben, bij wie o.a. de herkenning en oriëntatie wat stroever verloopt.

Na het onderzoeken van eventuele mogelijkheden en gesprekken met organisaties, is er voor gekozen om kleinschalig te starten. Er is overleg geweest met de drie thuiszorgorganisaties in Akkrum/Nes: Buurtzorg, Thuiszorg het Friese Land en Oars van Leppehiem en een vertegenwoordiger vanuit Caleidoscoop, die gespecialiseerd is in deze doelgroep. Ook is de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk betrokken. De thuiszorgorganisaties zijn bijzonder enthousiast en willen graag meewerken en samen het project mee ondersteunen.

Na de zomervakantie wordt er gestart met een pilot, dat wil zeggen: een soort proefperiode om te gaan onderzoeken of er in Akkrum/Nes behoefte is aan een dergelijk ontmoetingsmoment en te gaan ontdekken wat de behoefte is van deze doelgroep.

Op vrijdagmorgen 8 september 2023 zal de Vergeet-me-niet Stap-in, van start gaan. In eerste instantie kunnen deelnemers met of zonder partners/mantelzorgers binnen stappen voor een kop koffie of thee. Deelnemers kunnen ervaringen met elkaar uit wisselen, lotgenotencontact is belangrijk, ook voor partners en mantelzorgers. Er is ruimte voor activiteiten bv. spelletjes, zingen, samen lunchen, gesprekgroepjes, praten over voorwerpen uit de oude doos of foto’s van vroeger, ed. En bij vragen zijn de thuiszorgmedewerkers er om u, op deskundige wijze, van informatie te voorzien.

Tijdens de Stap-in is er altijd een thuiszorgmedewerker aanwezig en een gastvrouw, die ervaring heeft met de doelgroep. Aan de Stap-in zijn geen kosten verbonden.

Bij problemen met vervoer, kan er contact worden opgenomen met de Meitinker, die iedere maandagmiddag van 14-16 uur spreekuur heeft in de Doarpskeamer of via telefoon 0513 61 78 96.

Ook mensen van buiten Akkrum/Nes, uit de omliggende dorpen zijn van harte welkom.

Dus van harte welkom iedere vrijdagmorgen van 10-12 uur, start op 8 september in de Doarpskeamer, Lange Miente 5 te Akkrum.


Publicatiedatum Vrijdag 19 mei 2023

Podcasts Rimen en Teltsjes

podcast 

Doarpskeamer Akkrum Nes start met een tweede reeks luisterverhalen.

 De podcasts gaan over vroeger en nu. Mensen uit Akkrum en omgeving vertellen over hun leven. Deze serie heet       Rimen en Teltsjes en is te vinden onder de knop Podcasts op onze website.

Veel luisterplezier!


Publicatiedatum Vrijdag 19 mei 2023

Plantjeskraam

230523_Bloemenkraam_WIlhelminaHey.jpgBij de Doarpskeamer aan de Lange Miente 5 in Akkrum is door de Volkstuinvereniging Feansterdyk de plantjeskraam weer prachtig gevuld. Mooie tuinplantjes, maar ook groente- en kruidenplantjes en dahliaknollen. Verder liggen er zakjes met zaad en tuintijdschriften.

De plantjes kunnen door iedereen die belangstelling heeft, worden meegenomen. De tuingroep is blij met een vrijwillige bijdrage, die in de brievenbus aan de kraam kan worden gedeponeerd.

Weer een leuk initiatief van actieve dorpsbewoners!


Publicatiedatum maandag, 22 mei 2023

Zomervakantie Doarpskeamer

vakantie geslotenDe afgelopen maanden waren er in de Doarpskeamer veel activiteiten. Nu de zomer in aantocht is en mensen met vakantie gaan, druk zijn in de tuin of andere bezigheden hebben, stoppen we even met activiteiten.

Op dinsdagavond 5 juni 2023 is voorlopig de laatste activiteit, namelijk het verfgieten. Zie voor meer info het betreffende bericht. Het is een kleurrijke activiteit, mooi om hiermee het seizoen af te sluiten.

Ook de Doarpskeamer heeft vakantie. De Doarpskeamer is gesloten tijdens de bouwvakantie, van maandag 7 augustus t/m vrijdag 25 augustus 2023. Dat geldt ook voor de inloop.

Op zaterdag 9 september is er een Open-dag, waar alle activiteiten voor het herfst- en winterseizoen worden gepresenteerd. Daarna bruist het weer van activiteiten.

Het bestuur van de Doarpskeamer wenst iedereen een fijne en zonnige zomer.


Publicatiedatum maandag, 22 mei 2023

‍Doarpskeamer ED, Lange Miente 5, 8491 BG  Akkrum

 

Klik hier om je af te melden voor deze nieuwsbrief