Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

0e8c9637 0076 44a6 b9da 4adcb6b25757Op een druilerige dinsdagmiddag stap ik het huis binnen van Gerkje. Het eerste wat mij opvalt is het mooie uitzicht over de weilanden. Wat een prachtig uitzicht; als je bij zo’n uitzicht aan het aanrecht staat is dat geen straf.

Gerkje beaamt dat het uitzicht inderdaad prachtig is. En toch overwegen ze om te verhuizen. Nee toch……..waarom? Daar komen we vast tijdens dit gesprek nog wel op, is de reactie van Gerkje.

Zij en haar partner wonen hier sinds januari 2018 en sindsdien zijn we ook niet meer op vakantie geweest. Als je hier bent, ben je al op vakantie toch zegt Gerkje.

Ben je een geboren en getogen Friezin?

Nee, ik ben geboren in Trimunt. Een gehucht in Groningen op een boerderij waar ik met mijn ouders en mijn 5 broers en 4 zussen woonden.

Wat een groot gezin en wat een werk voor jouw moeder!

Ja, elke dertien maanden werd er een kind geboren. Toen zat er twee keer 1 1/5 jaar tussen en na 7 jaar kwam er nog een kind en snel daarop nog eentje. Ik was nummer 8. Mijn moeder heeft heel hard gewerkt. We hadden geen stromend water, er was geen elektrische tijd en natuurlijk geen gas. De was werd met de hand gedaan. En met 10 kinderen en een boerderij was dat echt een hele grote klus. Mijn moeder kookte de was in een hele grote wasketel op een stel dat met een butagasfles werd verwarmd. Op 25 november 1962 op zondagmorgen om 06.00 uur is de boerderij afgebrand; tot op de grond. Iedereen kwam goed de boerderij uit; ook onze beesten die op stal onder hetzelfde dak stonden. Alleen onze kat Sneeuwwitje met haar jongen hebben het niet overleefd.

We werden eerst bij familie en vrienden ondergebracht; daarna konden we in een klein boerderijtje wonen totdat onze boerderij weer was opgebouwd. Dat heeft 1 jaar geduurd. En toen hadden we waterleiding! Stromend water in huis, dus we hoefden niet meer water uit de put pompen. Maar elektrische tijd en gas nog niet. In 1972 kregen mijn ouders pas elektrische tijd na verhuizing van de boerderij.

Ik ben verbaasd, dus jij bent opgegroeid in een huis zonder elektriciteit. Ik kan mij dat amper voorstellen.

Gerkje schiet in de lach. Ach, als je zo opgroeit weer je niet beter. Als ik naar bed ging dan nam je een lantaarntje mee; brandde met een kousje met petroleum. Als je ging slapen dan deed je het uit. En water pompten we uit de put; dat was voor ons gewoon.

Ik heb Trimunt even opgezocht omdat ik er nog nooit van had gehoord. Het is een gehucht in het Westerkwartier. Dit vond ik o.a. op Wikepedia: Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op Trimunt een radarstation gebouwd door de Duitsers. De bedoeling was dat deze vliegbasis Leeuwarden zou ondersteunen. De basis is echter niet voor het einde van de oorlog voltooid. De bunkers van deze basis staan nog in het ontginningsbos en zijn half in de grond weggezakt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tijdens de April-meistakingen in 1943 zestien bewoners van de nabijgelegen Haarsterweg op Trimunt standrechtelijk doodgeschoten. Daaronder een jongen van 13 jaar. Ter nagedachtenis aan hen is er een monument, omringd door 16 eiken opgericht op de plek waar de executies plaats hebben gevonden, waar ze nog elk jaar op 4 mei herdacht worden.

Trimunt werd tot 1985 doorsneden door de tramlijn Drachten - Groningen. Over het voormalige tracé loopt nu een fietspad.

Na de lagere school moest ze naar de huishoudschool. Gerkje vond er helemaal niets aan en ging naar de ULO. Zodra het kon ging ze van school en ging ze werken bij een boer. Deze boer was weduwnaar en had twee kinderen. Zij deed de huishouding en zorgde voor de kinderen.

Wat een verantwoordelijkheid voor zo’n jong meisje. Je was veertien/vijftien jaar oud!

Ach, is de reactie van Gerkje, het was toen gewoon zo. Niemand stond er bij stil dat het wel een hele verantwoordelijkheid was. Ik woonde ook bij de boer. Na verloop van tijd, in 1972, ging ik intern bij een gezin in Haren: daar deed ik ook de kinderen en de huishouding. Deze mensen ondersteunden mij in mijn wens om mij verder te ontwikkelen. Ik kreeg tijd om een LOI cursus te volgen voor doktersassistente en laborante. Toen ging ik werken als laborante in het ziekenhuis in Drachten. Dat heb ik met veel plezier gedaan.

In maart 1977 beviel ik van een dochter. Ik was een ongehuwde moeder; ik had wel een prima relatie met de vader hoor. Maar trouwen, dat hoefde niet voor mij. Ik hield van mijn onafhankelijkheid. Alleen het idee al dat je dan ook je achternaam in ging leveren. Dat vond ik raar. Ik was een Hijlkema en ik bleef een Hijlkema. Ook met een partner en een dochter. In 1982 kregen we een tweede dochter. De vader van mijn kinderen was veel weg. Hij werkte bij de seismologische dienst en dat was internationaal. Ik had grotendeels alleen de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en verzorging van mijn kinderen.

Dat was voor die tijd toch wel bijzonder?

Dat klopt. Maar zoals ik al zei; ik was toen en ben nog een onafhankelijke vrouw die zelfstandig en in vrijheid haar beslissingen neemt. Ik hou wel rekening met anderen; maar uiteindelijk heb ik de sturing op mijn eigen leven. En daar hou ik van.

Waar woonde je toen?

Wij woonden in Drachten. En in deze tijd heb ik de avondmavo en de avondhavo gedaan. Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen. Helaas kwam in 1985 een einde aan mijn relatie. We gingen “goed” uit elkaar en we kwamen co-ouderschap overeen. Dat was voor die tijd ook wel heel bijzonder. En dat is altijd goed gegaan. Natuurlijk was er wel eens wat. Maar ook nu nog, als er een kleinkind jarig is dan komen we gewoon allebei. Er is geen spanning en dat is heel fijn voor de kinderen. Ik zeg altijd, ik heb ooit zoveel van deze man gehouden dat ik ermee samenwoonde en kinderen kreeg. En als je dat in gedachten houdt, dan hoef je elkaar na een scheiding niet het leven zuur te maken. Dat is pas naar voor kinderen.

Ik ben het helemaal met je eens. Ging je toen weer in het ziekenhuis werken als laborante?

Nee, dat ging niet. Het werk van laboranten was heel erg veranderd. Het was grotendeels overgenomen door machines. Ik kon wel terugkomen maar dan moest ik een pittig bijscholingstraject volgen. Maar ik moest gewoon “de kost verdienen” en voor kinderen zorgen. Een bijscholing zag ik echt niet zitten. Ik heb hard gewerkt om het hoofd boven water te houden. In totaal heb ik 18 jaren alleen gewoond met de beide meiden.

Je hebt hard gewerkt, wat heb je gedaan?

Na de havo heb ik nog een cursus gevolgd om administraties goed te kunnen doen. In 1990 kreeg ik een baan bij de toenmalige Friese Poort. Daar heb ik in totaal 12 jaren gewerkt en dat was heel leuk. Er werd een nieuwe afdeling opgezet; vanuit die afdelingen werden bijscholingen gegeven aan medewerkers van bedrijven in Friesland. Dit was zo leuk. De baan was 4 dagen in de week en ik heb dat overlegd met de beide dochters. Ik werkte toen veel in huishoudens maar was wel thuis voor de kinderen. Met een reguliere baan van 4 dagen in de week waren zij wel vaker alleen. Maar zij vonden dat prima; ook omdat ik meer ging verdienen en er meer leuke dingen gedaan konden worden. Gerkje moet er breeduit om glimlachen terwijl ze dit vertelt. In 1999 heb ik een huis gekocht; in mijn eentje van mijn eigen inkomen. Daar ben ik best trots op.

Dat mag je ook zijn! Maar hoe ging het verder. Je woonde met jouw twee dochters in een eigen huis in Drachten en je had een leuke baan bij het Friese Poort. En toen? Hoe kwam je hier terecht in Akkrum met een nieuwe levensgezel?

In 2002 kwam ik Ton tegen; in april. Het was geen liefde op het eerste gezicht, geen bliksem die insloeg. Maar het voelde alsof ik deze man al kende; zo vertrouwd en zo vanzelfsprekend. Het stadium dat je na een verliefdheid, als het goed is, bereikt: vertrouwd en houden van. Dat had ik direct met Ton en gelukkig was dat wederzijds. Hij woonde in de Achterhoek en de knoop werd gauw doorgehakt: we kochten een huis in Ruurlo en in 2002 woonde in daar samen met Ton.

Ging je toen weer als laborante aan het werk?

Nee, dat ging niet meer he door alle veranderingen. Mijn hele leuke baan bij het Fries Poort had ik opgezegd en zo gauw kreeg ik niet een vergelijkbare baan. Ik ging gewoon aan het werk in de thuiszorg. Handen laten wapperen! Daar werd ik al wel vrij snel leidinggevende maar door een reorganisatie kreeg ik in 2015 ontslag. In die tijd werd Ton ziek.

Hoe kwamen jullie dan in Friesland terecht?

Ik had natuurlijk veel familie in Friesland. Met een tourcaravan waren wij best veel in Friesland. We hadden ook een sloepje. In 2012 stonden wij op de camping ’t Drijfveer en we voeren met ons sloepje toen we een stacaravan zagen. “Als deze te koop komt, gaan we deze kopen”. En geloof het of niet, heel snel kwam deze te koop. En dan spreek ik over het jaar 2012. Toen Ton ziek werd en ik reorganisatieontslag kreeg was het tijd om eens goed na te denken over het leven. We besloten dat we naar Friesland wilden verhuizen. We vroegen de gemeente of wij, in afwachting van een huis, tijdelijk in de caravan mochten wonen. Dat mocht. In de winter “logeerden” we in Terherne want dan werd het water afgesloten. Er kwam nieuwbouw in Akkrum en we werden ingeloot voor een huis. In januari 2018 zijn we hier komen wonen.

Ben je nu thuis in Akkrum?

Ja hoor, Ton doet vrijwilligerswerk op het pontje in Terherne en ik ben gastvrouw in De Doarpskeamer. Een buurtgenoot van mij, Janny Bijlsma, werkte als gastvrouw in De Doarpskeamer en vroeg of dat niet iets voor mij was. Dat vond ik wel een leuke manier om kennis te maken met meer mensen in Akkrum. Nu zijn we samen één keer in de maand op donderdagochtend gastvrouw. Heel gezellig maar ook heel fijn om dit samen te doen. We vullen elkaar aan en vangen elkaar op als één van ons niet kan.

En dan toch verhuizen, want dat zei je toen ik binnenkwam.

Ja, dat klopt. Het heeft geen haast maar dit huis heeft teveel ruimte op de bovenverdieping. Dat was handig toen de 7 kleinkinderen nog kwamen logeren.

Zeven kleinkinderen tegelijkertijd!!!

Ja zeker. Ze kwamen als een grote bende tegelijkertijd logeren. Ze vermaakten elkaar. Maar we deden ook veel spelletjes met elkaar: kaarten, sjoelen en zelfs pokeren met echte fiches. Het was altijd heel gezellig met de hele club om de tafel. En natuurlijk zorgden wij voor eten en drinken. Maar de oudste is nu 21 en de jongste is 12. Zij hebben nu hun eigen dingen in het weekend. Dus de slaapkamers boven zijn niet meer allemaal nodig. Een appartement met alles gelijkvloers is gewoon handig.

Het was een hele gezellige ontmoeting. Gerkje is een vrouw die bewuste keuzes heeft gemaakt. Keuzes vooruitlopend op maatschappelijke ontwikkelingen zoals ongetrouwd kinderen krijgen, haar eigen naam hield, jezelf door ontwikkelen en regie houden op het eigen leven. Een onafhankelijke vrouw die in alle vrijheid haar eigen beslissingen neemt en daar vervolgens ook voor staat.  

Meer nieuws en activiteiten

Interview met Aize Wijnstra

foto AizeOp een natte sombere herfstdag in november stap ik De Doarpskeamer binnen. Vandaag ga ik de nieuwe voorzitter van het bestuur van De Doarpskeamer interviewen. Na het plotselinge overlijden van Eelco Sixma (vorig jaar oktober)  is De Doarpskeamer  één jaar zonder voorzitter geweest.  Roland, de penningmeester, is in dat jaar de interim voorzitter geweest. Gelukkig vond Aize het een eer om voorzitter te worden van het bestuur van “onze” mooie Doarpskeamer. Aize is al vanaf het begin betrokken geweest bij de oprichting van De Doarpskeamer en bij het betrekken van het huidige pand. Hij heeft menig uurtje besteed aan het opknappen van het pand. Aize is er al en wacht mij op in de mooie lichte tuinkamer. Vooral op zo’n sombere dag valt het op hoe licht en mooi deze kamer is; een echte verrijking van De Doarpskeamer.

Lees meer …

Stipersjûn Akkrum Ald en Nij

akkrumaldnijkopie3 46 154Stipersjûn Akkrum Ald en Nij 2024.

CB van Woerden: Fan oaljestamperij oant tsiiseksport en greathannel.

Akkrum - Op woansdei 6 novimber organisearret de Stifting Akkrum Ald en Nij syn jierlikse Stipersjûn yn de grutte seal fan Leppehiem oan de Leppedyk yn Akkrum. Ek dit kear hawwe we nijsgjirrige ûnderwerpen foar jo.

We begjinne mei ‘In slach troch Akkrum’, in plaatsje mei in praatsje, mei dêryn âld-Akkrumers. Nei it skoft gean we nei de presintaasje “CB van Woerden: Fan oaljestamperij oant tsiiseksport en greathannel”, fan Jan Eijzenga.

Lees meer …

Workshops info

workshopsDe workshops van het herfst/winterseizoen 2024 zijn inmiddels gestart. Heel veel mensen hebben zich aangemeld en zijn enthousiast. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

Door de grote belangstelling zijn en aantal workshop volgeboekt, maar mocht je toch graag mee willen doen, dan is er de mogelijkheid om je op de wachtlijst te plaatsen. Mochten er mensen zich afmelden, dan is er misschien nog een kans om mee te doen.

Helaas is het een aantal keren gebeurd dat belangstellenden die zich hadden opgegeven, maar niet bij de workshop aanwezig waren en zich ook niet hadden afgemeld.

Lees meer …

Workshops en activiteiten okt. nov. 2024

workshops

Workshops en activiteiten oktober en november 2024

Kleien met Loes  17 okt  13.30–16.30 uur

Filmhuis 20 okt. 14:00 uur

Eco printen  21 okt 13.00 – 16.30 uur

Wolvilten 22 okt 14.00 tot 16.00 

Soepinloop  24 okt 12.00 – 13.00 

Stamboomonderzoek  24 okt 13.30 – 16.00 

Creatief in de Vakantie met (groot)ouders kind 28 okt 13.00 – 17.00

Lees meer …

Winterfair in de Doarpskeamer

winterfairIn de Doarpskeamer Akkrum-Nes wordt er net als voorgaande jaren begin november weer een winterfair georganiseerd.

Het duurt nog even, maar de winterse feestdagen komen er aan en dus een mooie gelegenheid om nu al vast op zoek te gaan naar cadeautjes. Tijdens de winterfair zijn er leuke hebbedingetjes te koop, veelal handgemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Ook bij veel vrijwilligers thuis is er hard gewerkt aan tassen, viltproducten, knuffeltjes, kerstversiering en woondecoraties. Leuke cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst of voor jezelf.

Lees meer …

Expositie kerststallen en -groepen

kerststalexpositieExpositie van kerststallen en kerstgroepen

Nieuw dit jaar is een expositie van kerststallen. Het gebruik van een kerststal is van oorsprong een katholieke traditie, maar tegenwoordig nemen ook andere culturen dit ritueel over. In kerken en huiskamers wordt met kerst een stalletje neergezet, met daarin de figuren uit het kerstverhaal.

Aan de oproep aan bewoners van Akkrum-Nes om hun kerststal een paar dagen uit te lenen, is goed gehoor aan gegeven. Er hebben zich een groot aantal inwoners aangemeld en dat is natuurlijk fantastisch.

Lees meer …

Verf technieken

verftechniekenIn november vindt er weer een workshop schilderen plaats. Vorig jaar was het verfgieten, dit jaar willen we bezoekers graag kennis laten maken met verschillende verftechnieken. Verftechnieken met behulp van plastic zakjes, lepels, garen, ketting,  stokjes, en ook je vingers. Pietha Draijer (eigenares van Robuuzt in Akkrum) en Sjoukje Feddes organiseren deze workshop en gaan met jullie aan de slag met diverse technieken.

Wanneer: Donderdagavond 21 november van uur 19.30 uur tot 21.30 uur
Kosten: € 8,50 waarvan € 2,00 voor koffie/thee 
Materialen: Wordt voor gezorgd!

Opgave: via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kerstballen (om)haken

kerstballen om hakenPrachtige gehaakte kerstballen, naar een idee van Sjoukje Feddes.

Doe mee en haak een leuke bal voor in je eigen kerstboom, maar ook leuk om als (kerst)cadeautje weg te geven.

Een beetje kunnen haken is wel handig.

Wanneer: Vrijdagmorgen 6 december van 10 uur tot 12 uur
Kosten: € 3,50 inclusief koffie/thee
Materialen: wij regelen kleurige katoen, garen en kerstballen
Zelf meenemen: haaknaald(en) en eventueel eigen kerstballen en/of garen
Opgave: e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interview met Gerkje Hijlkema

0e8c9637 0076 44a6 b9da 4adcb6b25757Op een druilerige dinsdagmiddag stap ik het huis binnen van Gerkje. Het eerste wat mij opvalt is het mooie uitzicht over de weilanden. Wat een prachtig uitzicht; als je bij zo’n uitzicht aan het aanrecht staat is dat geen straf.

Gerkje beaamt dat het uitzicht inderdaad prachtig is. En toch overwegen ze om te verhuizen. Nee toch……..waarom? Daar komen we vast tijdens dit gesprek nog wel op, is de reactie van Gerkje.

Zij en haar partner wonen hier sinds januari 2018 en sindsdien zijn we ook niet meer op vakantie geweest. Als je hier bent, ben je al op vakantie toch zegt Gerkje.

Lees meer …

Interview met Gerkje Hijlkema

0e8c9637 0076 44a6 b9da 4adcb6b25757Op een druilerige dinsdagmiddag stap ik het huis binnen van Gerkje. Het eerste wat mij opvalt is het mooie uitzicht over de weilanden. Wat een prachtig uitzicht; als je bij zo’n uitzicht aan het aanrecht staat is dat geen straf.

Gerkje beaamt dat het uitzicht inderdaad prachtig is. En toch overwegen ze om te verhuizen. Nee toch……..waarom? Daar komen we vast tijdens dit gesprek nog wel op, is de reactie van Gerkje.

Zij en haar partner wonen hier sinds januari 2018 en sindsdien zijn we ook niet meer op vakantie geweest. Als je hier bent, ben je al op vakantie toch zegt Gerkje.

Lees meer …

Voor wie steek jij een kaarsje aan?

voor wie steek jij een kaarsje aanDoarpsbreed Helpt, een samenwerking tussen Plaatselijk Belang, de Terptsjerke, Raad van Kerken en de Doarpskeamer, organiseren zaterdag 2 november samen een herdenking ter nagedachtenis aan mensen die gemist worden.

Op 2 november is het Allerzielen, een gedenkdag uit de Rooms-Katholieke traditie. Allerzielen wordt de laatste jaren ook door de andere gezindten en niet gelovigen toegepast.  De gedenkbijeenkomst is voor iedereen die stil wil staan bij verlies van een geliefde, ongeacht hoe lang of kort geleden. Mensen van voorbij, herdenken op een manier die bij je past. Iedereen is vrij om te komen en te gaan op een eigen moment.

Lees meer …

Binnenkort:

maandag 09 december 2024
13:00 16:00
 Wol spinnen
maandag 09 december 2024
19:15 21:00
 3 lezingen door Ida de Haan
dinsdag 10 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 11 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 12 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 15 december 2024
14:00 16:30
 Filmhuis Akkrum-Nes
dinsdag 17 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 18 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 19 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 19 december 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
donderdag 19 december 2024
19:30 21:00
 Bloemschikken Kerst
dinsdag 24 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 25 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 26 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 31 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 01 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 02 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 07 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 08 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 09 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 14 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 15 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 16 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 21 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 22 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 23 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 28 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 29 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 30 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 04 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 05 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 06 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop