Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!
Quiltbee

Quilten was ooit een manier om een bedsprei  te maken. Nu is het een van de  meest verfijnde handwerktechnieken. Quilten is het aan elkaar naaien van verschillende lapjes stof met een tussenvulling om daarvan één grote deken of wand kleed te maken.

Vroeger werd de techniek gebruikt om van oude lappen stof warme, dikke bedspreien te maken. In de loop van de jaren zijn de quilts steeds mooier en praktischer geworden. Het werden ook heuse erfstukken, die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Een quilt bestaat uit drie delen:

  1. De top – de laag die wordt gemaakt door verschillende lappen stof aan elkaar te naaien volgens een patroon.
  2. De tussenvulling – het vulsel dat ervoor zorgt dat de quilt warm houdt. Die vulling wordt ook wel 'wattine' genoemd.
  3. De achterkant – één stuk stof dat de hele achterkant van de quilt bedekt en vaak niet te zien is, hoewel er ook contrasterende stoffen worden gebruikt.

Zodra elk deel van de quilt klaar is en op maat is bijgeknipt, worden de drie lagen aan elkaar gestikt en aan de randen afgewerkt.

Het traditionele beeld van een quilt is een aaneenschakeling van patchworkpatronen. Die worden doorgaans gevormd door een reeks ‘blokken’ die aan elkaar worden genaaid voor ze worden gequilt. Blokken worden gemaakt door verschillende vormen en stijlen van stof aan elkaar te naaien en ze samen een vierkant te laten vormen, of door een figuur te appliqueren op een vierkante achtergrond

Een Bee is een groep die samen aan het Quilten is, wel zo gezellig! Zo kunnen ze elkaars werk bewonderen en van elkaar leren. Je neemt je eigen quilt-gerei mee.

Informatie en opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten € 2,- voor koffie/thee en exploitatie

 

Kook/eetgroep

Bij voldoende belangstelling kan er een kook/eet groep gestart worden. De inhoud wordt door de groep bepaald. Er kan samen worden gekookt en gegeten, er kan bij toerbeurt worden gekookt en gegeten, van alles is mogelijk. Ook de data en de kosten worden binnen de groep besproken.

Voor opgave stuur een mailtje naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meditatief schilderen

De workshop meditatief schilderen biedt mogelijkheden om op een andere manier te leren kijken naar jezelf.

Je hoeft niet te kunnen schilderen of tekenen. Of je net begint of als je al bekend bent met schilderen en/of tekenen, iedereen is welkom en ontvangt persoonlijke aandacht. 

De workshop geeft je mooie inzichten en nieuwe perspectieven voor jezelf, onder professionele begeleiding
De workshop is inclusief materialen,

Voor opgave stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten € 2,- voor koffie/thee en exploitatie  

Kosten € 7,50 per bijeenkomst

 

Schilderclub

De schilderclub komt twee-wekelijk  bij elkaar op donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Skuorre. Er wordt geen les gegeven. Het is een groep die samen aan het schilderen is, lerend van elkaar, stimulerend en inspirerend.. Je neemt je eigen schildergerei mee.

Kosten € 2,- voor koffie/thee en exploitatie.

Voor meer informatie op opgave mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fries leren schrijven

De Doarpskeamer biedt een mogelijkheid om Fries te leren schrijven. De lessen worden gegeven door Anne Dykstra, oud-woordenboekschrijver bij de Fryske Akademy.

De cursus bestaat uit 10 lessen 

Voor meer informatie en opgave, stuur een mailtje naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Leesclub

Een leesgroep bestaat uit een vast aantal mensen, die per periode een boek lezen en gezamenlijk bespreken.Wil je mee doen met een leesgroep? Samen hetzelfde boek lezen en er vervolgens samen over napraten, of allemaal een ander boek en dat met de groep bespreken?

Dat kan allemaal in de Doarpskeamer.  In een leesclub lees je meer en ontmoet je andere mensen. Praten over boeken verrijkt je leeservaring en in een leesgroep maak je misschien kennis met boeken die je zelf waarschijnlijk nooit zou uitkiezen. Welke boeken er gelezen worden, hoe vaak je bij elkaar komt en wanneer, bepaalt de groep. Dit kan ook in samenwerking met de bieb, via het lidmaatschap kun je doorgeven welk boek je wilt lezen, er worden dan meerdere boeken besteld.

Voor opgave stuur een mailtje naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Kosten € 2,- voor koffie/thee en exploitatie

 

Sing-inn

Heb je zin om te zingen? De Doarpskeamer organiseert in de wintermaanden een Sing-inn.

Iedere laatste zondagmiddag van de maand van 16.00 tot 17.00 uur. 

e Doarpskeamer zorgt voor de muziekteksten en livemuziek.

Opgave is niet nodig, kom gewoon gezellig langs!

Kosten consumptie  € 2,-

 

Vilten

Onder leiding van Tryntsje Greydanus worden in Doarpskeamer Akkrum-Nes regelmatig viltworkshops gegeven.

Vilten is één van de eerste technieken om textiel te maken. De oudste gevonden vormen van vilt dateren uit 6500 voor Christus.

Vilt ontstaat, als de schubben van wol aan elkaar gaan haken. Hiervoor kun je gebruik maken van twee technieken, de nat-vilt techniek en de droog-vit techniek. Bij de nat-vilt techniek maak je gebruik van warm water, zeep en je handen en door wrijving en druk ontstaat er een lap. Bij de droogvilt techniek maak je gebruik van een speciale viltnaald. Deze naald heeft weerhaakjes die ervoor zorgt dat de wol aan elkaar gaat vast haken.

De workshop bestaat uit 2 lessen en beide technieken worden toegepast. 

Meer informatie en opgave, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bloemschikken

Regelmatig wordt in Doarpskeamer Akkrum-Nes een workshop bloemschikken georganiseerd. Meestal rond de herfst, met Kerst en met Pasen.

Er wordt een voorbeeldstuk gemaakt. Deelnemers nemen het materiaal zelf mee. Tijdens de aankondiging wordt aangegeven welke materialen men moet meenemen. Ook is er natuurlijk de mogelijheid om een eigen bloemstuk te maken.

De kosten zijn 4 euro, inclusief koffie/thee

Er is meestal veel belangstellling voor het bloemschikken, dus geef je snel op, want vol is vol.

Opgave  door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kleien met Loes

Vanwege het grote succes, is er al een aantal jaren de mogelijkheid om onder leiding van Loes Fröling een kunstwerk van klei te maken. Of je nu beginner bent of al een klei-professional, laat je inspireren. Loes heeft voorbeelden, maar je kunt ook met een eigen idee aan de slag. Deze activiteit bestaat uit 2 lessen, de 1e les maak je een creatie, de klei moet vervolgens drogen en in de 2e les wordt je creatie geglazuurd, waarna het door Loes wordt meegenomen, om te bakken in de klei-oven.

Kosten voor materiaal en koffie/thee/warmte

Opgave kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kinderkunst

Denise Visser, kunstschilder, wil graag kinderen kennis laten maken met schilderen. Samen met de Doarpskeamer bestaat de mogelijheid om proeflessen te worden. Data worden gemeld op de website  en is altijd s ’middags na schooltijd. 

De lessen zijn gratis.

Opgave kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Opgave

Mocht je je willen opgeven voor en activiteit, maar geen mogelijkheid hebben om te mailen, dan kun je ook bellen naar 06-44080062.

         

Binnenkort:

maandag 25 september 2023
14:00 16:00
 Spreekuur Meitinker
donderdag 28 september 2023
19:30 22:00
 Naaiclub heeft nog paar plekjes vrij
maandag 02 oktober 2023
14:00 16:00
 Spreekuur Meitinker
woensdag 04 oktober 2023
20:00 22:00
 Akkrum Ald en Nij
donderdag 05 oktober 2023
19:30 21:00
 Svhilderclub
zondag 08 oktober 2023
14:00 16:00
 Filmhuis Akkrum
maandag 09 oktober 2023
14:00 16:00
 Spreekuur Meitinker
maandag 09 oktober 2023
19:00 21:00
 Meditatief schilderen
dinsdag 10 oktober 2023
13:30 15:00
 Vilten
vrijdag 13 oktober 2023
19:30 21:00
 Verfgieten
maandag 16 oktober 2023
14:00 16:00
 Spreekuur Meitinker
maandag 23 oktober 2023
14:00 16:00
 Spreekuur Meitinker
woensdag 25 oktober 2023
19:00 21:00
 Bloemschikken in de herfst

In het nieuws:

Workshop Kerstster

kerststerEen prachtige kerster van papier, naar een idee van Jeltsje Boonstra.

Heel mooi om met kerst voor je raam te hangen.

Grietje v.d.Meulen en Rommy Wassenaar gaan deze workshop verzorgen.

Datum: 12 december 2023 om 14.00 uur

Kosten 3 euro  (inclusief materiaal, koffie/thee) Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wecken

workshop weckenZondag 29 oktober om 13.30 uur wecken; Wecken is hip! Wecken is duurzaam! Mardjantie Kneefel vertelt alle geheimen van deze kooktechniek die bijna in de vergetelheid dreigt te raken. Wecken, is een bewaarmethode voor voedsel. Vroeger was het een populaire methode om eten  lang houdbaar te maken. Tegenwoordig wordt wecken weer steeds populairder. Bij wecken wordt voedsel geconserveerd in glazen potten of flessen.  

Heb je belangstelling voor een workshop wecken? Schrijf je dan in via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kleien met Loes

 

230102 Kleien Loes Vanwege grote belangstelling heeft Loes Röhling aangeboden om in oktober en november  2023 weer een keer een serie workshops ‘Kleien met Loes" te geven. Of je nu beginner bent of al een klei-professional, laat je inspireren. Loes Röhling heeft voorbeelden, maar je kunt ook met een eigen idee aan de slag.

 De workshop bestaat uit twee lessen. In de eerste les maak je je creatie, de klei moet vervolgens drogen en in de tweede les word je creatie van een kleurtje voorzien, waarna het door Loes wordt meegenomen om te bakken in haar klei-oven.

Lees meer …