Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

Wie is Loes?

Kleien met Loes. Een workshop die altijd zomaar vol is. Maar wie is Loes?

Loes, je woont nu in Friesland. Ben jij hier geboren?

Nee, ik ben in Tilburg geboren in 1946. Toen ik drie jaar was, ben ik met mijn ouders,  broers en zussen naar Rosmalen verhuisd. Mijn vader kreeg daar een baan en via zijn connecties kregen mijn ouders een huis op het landgoed Coudewater. Ik heb daar een heerlijke vrije jeugd gehad. Er was veel ruimte om het huis dus ik kon naar hartenlust buitenspelen.  Ik zat op de lagere school in het dorp Hintham. Op deze school kregen de meisjes en de jongens gescheiden les.

Ik speelde buiten de schooluren altijd met de jongetjes. De meisjes kregen handwerken en de jongens gymnastiek. Ik was een druk meisje en het handwerken lag mij helemaal niet. Dat werd zo bar dat ik geen handwerkles meer hoefde te volgen maar met de jongens mee mocht om gymnastiekles te krijgen. Heerlijk vond ik dat.

Je verhuisde met je broers en zussen. Was er een groot gezin?

Jazeker. Ik kom uit een gezin met 11 kinderen. Ik heb 8 zusjes en 2 broers. Ik was nummer 3 in het gezin. En dat is een heerlijke positie. Als derde kind zijn je ouders al gewend aan wat kinderen kunnen uitspoken; dus was het voor mij al vrijer. En na mij kwamen er dus nog 8 kinderen. Mijn moeder was zwanger of ze had de zorg voor een baby en jonge kinderen. Als ik het over een vrije jeugd heb, dan bedoel ik ook dat ik vrij gelaten werd. Mijn vader werkte en mijn moeder had het heel druk. Wat wel bijzonder is dat alle broers /zwagers en (schoon)zussen nog leven. Dat is wel heel fijn.

Wat ging je doen na de lagere school?

Toen ik 13 was zijn we naar Den Bosch verhuisd. Het huis in Rosmalen was te klein voor het grote gezin. Na de lagere school ging ik naar de MMS (de Middelbare Meisjes School). Dat vonden mijn ouders wel een geschikte school voor hun dochters. De MMS Regina Coeli stond in Vught. Dit werd later het bekende taleninstituut Regina Coeli ofwel de Nonnen van Vught. Maar met mij ging het niet zo goed op de MMS. Deze opleiding was vooral gericht op talen en ik was woordblind.  Tegenwoordig noemen ze dat dyslectisch. Ik bleef twee keer zitten; dat was wel even een punt. Ik had gehoord van de KLOS; dat was de opleiding tot kleuterleidster. Kleuterleidster leek mij een leuk beroep. In Tilburg was een KLOS-opleiding waar je zonder diploma naar toe kon. Je moest dan wel een toelatingsexamen doen. Omdat ik wist dat ik voor de derde keer zou blijven zitten,  maakte ik met mijn vader de volgende afspraak: ik mocht toelatingsexamen doen maar als ik zakte dat MOEST ik de MMS afmaken met diploma. Gelukkig slaagde ik voor het toelatingsexamen en heb ik de KLOS gedaan. Ik heb de hoofdakte gehaald, een Montessori-aantekening en een lesbevoegdheid handvaardigheid.

En toen ging je voor de klas?

Dat klopt maar al gauw leerde ik Frans, mijn man, kennen. Ik was toen 21 jaar en toen ik 23 jaar was zijn we getrouwd. We gingen in Zaandam wonen; hier zijn onze twee oudste dochters geboren.  In de jaren '69/'70 was er een groot gebrek aan kleuteronderwijzeressen en ik kon in Zaandam heel veel invalwerk doen. Ik kwam daar in contact met de parochie waar mensen samenkwamen om elkaar te ontmoeten. Het waren allemaal ouderen die kwamen om een praatje, kopje koffie drinken, handwerken, kaarten, sjoelen. Eigenlijk wel een soort Doarpskeamer.  In 1973 verhuisden we naar Hoofddorp. Daar hebben we 28 jaar gewoond en daar werd onze derde en vierde dochter geboren. 

Het was moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen in het onderwijs. Ik deed wel veel invalwerk maar werd een beetje “narrig” toen ik op een school wel mocht invallen maar niet in aanmerking kwam voor een aanstelling. Dat had met het geloof te maken. De school was  gereformeerd en ik was katholiek. In 1975 ben ik gaan oppassen op kinderen. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een kinderdagverblijf. In 1975 en de jaren daarna werd het steeds gebruikelijker dat vrouwen – vaak part-time – bleven werken na hun trouwen en ook nadat er kinderen kwamen. Kinderdagverblijven waren en eigenlijk nog niet. Ik heb dit gedaan totdat we in 2000 naar Friesland verhuisden.

Friesland, waarom Friesland?

Mijn vader en mijn schoonvader hadden Friese roots. Mijn schoonfamilie had een vakantiehuis in Earnewâld. Daar hebben we heel veel vakanties doorgebracht. Onze dochters horen hun leven lang al “na onze pensionering gaan we in Friesland wonen”.  We hielden en houden allebei van water en zeilen. We wonen met heel veel plezier in Friesland.

Hoe kwam je in de Doarpskeamer Akkrum-Nes terecht om daar workshops kleien te geven?

Op een open dag van de Doarpskeamer kwam ik in gesprek met een vrouw. Ik denk dat dit Hennie Sixma was. Ze vroeg of ook iets goed kon, talent had voor iets of een bijzondere hobby. Ik vertelde dat ik kleien als hobby had. Ik heb in Jirnsum lessen gehad en later nog in Heerenveen. Heerlijk om te doen. De mevrouw achter de tafel reageerde enthousiast; dan kon ik wel kleicursus gaan geven in de Doarpskeamer. Ik zei nog dat dit best intensief is, drogen, ovens, glazuren enz. maar de dame in kwestie liet opgewekt weten dat dit allemaal te regelen was. En nu geef ik al jaren een workshops kleien en ik blijf het leuk vinden. Het is wel intensief en daarom kunnen er maar 5 mensen meedoen.

Wat bedoel je met intensief?

De deelnemers boetseren in de eerste bijeenkomst iets met de klei;  als dat klaar is moet het drogen. Niet heel droog, maar het moet stevig worden. In de volgende bijeenkomst brengen ze met pigment kleur aan. Dan neem ik het mee naar huis waar het in plm. 1 week echt moet drogen. Dan bak ik de boetseerwerkjes in plm 7 uren in een oven op 950 graden Celsius. Dan moet het afkoelen en dat vraagt echt tijd. Daarna ga ik alle werken glazuren, dat moet ook weer goed drogen. En dan bak ik het af op 1050 graden Celsius.

Dat is inderdaad wel intensief. Daar moet je wel geduldig voor zijn. Ben jij dat?

Nou, ik vind geduldig niet echt een omschrijving die ik mijzelf zou geven. Ik ben impulsief, enthousiast en een echt mensenmens. Maar ik kan ook driftig zijn, maar blijf niet lang kwaad.

Je bent heel actief. Heb je nog grote plannen voor de toekomst? Iets wat je nog echt wil doen?

Nee,  ik heb geen grote plannen. We zijn geen reizigers. Op onze boot op het Friese water ben ik op vakantie. Ik ben een tevreden mens.  Maar ik heb ooit een ballonvaart gemaakt. Als ik dan toch iets zou noemen: dat zou ik nog wel een keer willen doen, want dat vond ik geweldig.

Bedankt Loes voor dit interview en nog veel succes met de klei workshops. Ik weet dat Loes het heel leuk lijkt om kleilessen te geven aan kinderen. Wie weet komt dat nog.

Meer nieuws en activiteiten

Winterfair

fotoInaRolandDeze ochtend op 12 december was de feestelijke overhandiging van de opbrengst van de Winterfair aan het bestuur van de Doarpskeamer. Een groep dames is het hele jaar druk bezig geweest met het bedenken en maken van allerlei cadeautjes en hebbedingen. De Skuorre van de Doarpskeamer was prachtig ingericht in Kerstsfeer en een groot succes. Veel bezoekers kwamen langs en vonden iets van hun gading. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede aan de Doarpskeamer. Het bestuur heeft beloofd het geld goed te gaan besteden. Dank voor jullie inzet!

fotoRoland.Jeltsje

Vaste activiteiten

vaste actNaast de workshops zijn er in de Doarpskeamer ook activiteiten die tweewekelijks of maandelijks plaats vinden.

De schilderclub komt twee-wekelijk bij elkaar op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Skuorre. Er wordt geen les gegeven. Het is een groep die samen aan het schilderen is, lerend van elkaar, stimulerend en inspirerend. Je neemt je eigen schildergerei mee.

Kosten € 2,- voor koffie/thee en exploitatie.

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er is een leesgroep, die maandelijks bij elkaar komt om een van te voren gelezen boek te bespreken.

Lees meer …

Workshop inschrijf-ochtend 2025

act 25In januari 2025 starten weer allerlei (nieuwe) workshops. Om inwoners van Akkrum/Nes en omgeving de gelegenheid te geven kennis te maken met alle activiteiten, organiseren we een workshop-inloop.

Op zaterdag 11 januari 2025 van 10.00 uur –  12.00 uur is iedereen welkom, jong en oud, Akkrummers en Nessers (en natuurlijk ook buitenlui), om kennis te maken met alle workshops. Het is gratis en de koffie/thee staat klaar.

Lees meer …

Workshop Macramé

macrame 2 page 0001Alweer een nieuwe workshop in de Doarpskeamer. Deze workshop wordt gegeven door Astrid Wallinga.

Macramé is een handwerktechniek en bestaat uit het knopen van draden zodat er een patroon ontstaat. De draden worden met de hand geknoopt. Tijdens de workshop leer je de techniek en wordt er een prachtige wandhanger gemaakt.

Datum: dinsdag 14 januari 2025  van 13.30 -16.00 uur

Kosten: 17 euro, incl. koffie/thee en warmte.

Opgave via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Workshop Vilten

viltenVilten is één van de eerste technieken om textiel te maken. De oudste gevonden vormen van vilt dateren uit 6500 voor Christus. Vilt ontstaat als de schubben van wol aan elkaar gaan haken. Hiervoor kun je gebruik  maken van twee technieken, de nat-vilt techniek en de droog-vilt techniek. Bij de nat-vilt techniek maak je gebruik van warm water, zeep en je handen en door wrijving ontstaat er een lap. Bij de droogvilt techniek maak je gebruik van een speciale viltnaald. Deze naald heeft weerhaakjes die ervoor zorgt dat de wol aan elkaar gaat vast haken.

Lees meer …

Kerstbingo

kerstbingo 24Voor de 2e keer wordt er door de activiteitencommissie een Kerstbingo georganiseerd op 2e Kerstdag 26 december van 10.00 – 12.00 uur. De bingo was vorig jaar een groot succes, nu al vragen bezoekers of er weer een bingo komt.

Lees meer …

Bloemschikken Kerst

bloemschikkenOp donderdagvond 19 december 2024 is er een workshop bloemschikken met als thema Kerst. Er wordt een ster gemaakt van takken en een klein kerststukje in een wijnglas. De workshop is van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur. Alle materialen zijn aanwezig. Kosten zijn € 6,- (incl. koffie/thee en warmte)

Vanwege de grote belangstelling is de workshop vol en staan er ook al deelnemers op de wachtlijst.

Soepinloop

soepinloopSoepinloop door onze soep-specialist Sjoukje Feddes

Vorig jaar is er gestart met de soepinloop, aansluitend op de inloop op donderdag. De Marokkaanse linzensoep, de pindasoep en de pompoen/wortel soep waren een groot succes. Er sluiten steeds meer soepeters aan en het is gezellig om samen even te eten en bij te kletsen.
Ook in december wordt er weer heerlijke soep gemaakt met veel verse ingrediënten.

Iedereen kan aanschuiven van 12.00 tot 13.00 uur  op donderdag 19 december.

Kosten € 3,50 waarvan € 1,00 voor de Doarpskeamer.

Lees meer …

Workshop stamboom maken

stamboomWorkshop Hoe maak ik mijn eigen stamboom?

Gerda van Olphen leert je je eigen stamboom maken.

Gerda heeft jarenlang onderzoek gedaan naar haar eigen familiestamboom. Na een presentatie in de Doarpskeamer over haar ervaringen, heeft ze al vele keren een workshop gegeven over hoe je je eigen stamboom kan maken. Er  wordt uitleg gegeven hoe persoonskaarten bij het CBG (Centrum voor familiegeschiedenis) in Den Haag kunnen worden opgevraagd, wat gezinskaarten zijn en hoe je gegevens kunt vinden in het oude bevolkingsregister. Deelnemers zijn enthousiast.

Lees meer …

Nieuwjaarsinloop 2025

vrouwendagEn dan is het alweer 2025, een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden! In dat jaar wil de Doarpskeamer graag opnieuw, met jou, een bijdrage leveren aan een samenleving waarin voor iedereen plek is. Waarin ruimte is voor contact en ontmoeting.

We luiden dit nieuwe jaar in op zondag 12 januari, vanaf 16.00 uur, in de Doarpskeamer. Wij zorgen voor een drankje en een hapje, live muziek en een prachtige nieuwe tentoostelling.

Mogen we jou daar ontmoeten?

Warme winterjassen actie

IMG 0907Hebt u nog geen warme winterjas? En is het eigenlijk te duur om er één te kopen? Kom dan op zaterdag 14 december, tussen 10 en 14 uur naar de Doarpskeamer.

U kunt er gratis een jas uitzoeken.

Bloeiweek Akkrum-Nes 2025

planten in pottenPlanten sparen voor ‘Tegel eruit en plant er in’ tijdens de Bloeiweek Akkrum-Nes 2025. Tijdens de bloeiweek kunnen tegels worden ingeleverd en biologische planten worden opgehaald. Een aantal enthousiastelingen gaan tijdens de 'Akkrum-Nes bloeit' helpen om onze dorpen Akkrum en Nes nog groener te maken. Meer planten en groen in de tuinen in onze dorpen zorgen voor een grotere variëteit aan vlinders, bijen en andere insecten. En al deze vliegende beestjes zorgen voor bestuiving en zijn ook weer voedsel voor vogels. Zo vergroten we de biodiversiteit.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 24 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 25 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 26 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 26 december 2024
10:00 12:00
 Kerstbingo
dinsdag 31 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 01 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 02 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 07 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 07 januari 2025
14:00 16:00
 Workshop Vilten
woensdag 08 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 09 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
zaterdag 11 januari 2025
10:00 12:00
 Workshop inschrijfochtend 2025
zondag 12 januari 2025
16:00 18:00
 Nieuwjaars inloop 2025
dinsdag 14 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 14 januari 2025
13:30 16:00
 Workshop Macramé
woensdag 15 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 16 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 21 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 22 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 23 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 28 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 29 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 30 januari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 04 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 05 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 06 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 11 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 12 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 13 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 18 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 19 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 20 februari 2025
10:00 12:00
 Inloop