Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

Wie is Loes?

Kleien met Loes. Een workshop die altijd zomaar vol is. Maar wie is Loes?

Loes, je woont nu in Friesland. Ben jij hier geboren?

Nee, ik ben in Tilburg geboren in 1946. Toen ik drie jaar was, ben ik met mijn ouders,  broers en zussen naar Rosmalen verhuisd. Mijn vader kreeg daar een baan en via zijn connecties kregen mijn ouders een huis op het landgoed Coudewater. Ik heb daar een heerlijke vrije jeugd gehad. Er was veel ruimte om het huis dus ik kon naar hartenlust buitenspelen.  Ik zat op de lagere school in het dorp Hintham. Op deze school kregen de meisjes en de jongens gescheiden les.

Ik speelde buiten de schooluren altijd met de jongetjes. De meisjes kregen handwerken en de jongens gymnastiek. Ik was een druk meisje en het handwerken lag mij helemaal niet. Dat werd zo bar dat ik geen handwerkles meer hoefde te volgen maar met de jongens mee mocht om gymnastiekles te krijgen. Heerlijk vond ik dat.

Je verhuisde met je broers en zussen. Was er een groot gezin?

Jazeker. Ik kom uit een gezin met 11 kinderen. Ik heb 8 zusjes en 2 broers. Ik was nummer 3 in het gezin. En dat is een heerlijke positie. Als derde kind zijn je ouders al gewend aan wat kinderen kunnen uitspoken; dus was het voor mij al vrijer. En na mij kwamen er dus nog 8 kinderen. Mijn moeder was zwanger of ze had de zorg voor een baby en jonge kinderen. Als ik het over een vrije jeugd heb, dan bedoel ik ook dat ik vrij gelaten werd. Mijn vader werkte en mijn moeder had het heel druk. Wat wel bijzonder is dat alle broers /zwagers en (schoon)zussen nog leven. Dat is wel heel fijn.

Wat ging je doen na de lagere school?

Toen ik 13 was zijn we naar Den Bosch verhuisd. Het huis in Rosmalen was te klein voor het grote gezin. Na de lagere school ging ik naar de MMS (de Middelbare Meisjes School). Dat vonden mijn ouders wel een geschikte school voor hun dochters. De MMS Regina Coeli stond in Vught. Dit werd later het bekende taleninstituut Regina Coeli ofwel de Nonnen van Vught. Maar met mij ging het niet zo goed op de MMS. Deze opleiding was vooral gericht op talen en ik was woordblind.  Tegenwoordig noemen ze dat dyslectisch. Ik bleef twee keer zitten; dat was wel even een punt. Ik had gehoord van de KLOS; dat was de opleiding tot kleuterleidster. Kleuterleidster leek mij een leuk beroep. In Tilburg was een KLOS-opleiding waar je zonder diploma naar toe kon. Je moest dan wel een toelatingsexamen doen. Omdat ik wist dat ik voor de derde keer zou blijven zitten,  maakte ik met mijn vader de volgende afspraak: ik mocht toelatingsexamen doen maar als ik zakte dat MOEST ik de MMS afmaken met diploma. Gelukkig slaagde ik voor het toelatingsexamen en heb ik de KLOS gedaan. Ik heb de hoofdakte gehaald, een Montessori-aantekening en een lesbevoegdheid handvaardigheid.

En toen ging je voor de klas?

Dat klopt maar al gauw leerde ik Frans, mijn man, kennen. Ik was toen 21 jaar en toen ik 23 jaar was zijn we getrouwd. We gingen in Zaandam wonen; hier zijn onze twee oudste dochters geboren.  In de jaren '69/'70 was er een groot gebrek aan kleuteronderwijzeressen en ik kon in Zaandam heel veel invalwerk doen. Ik kwam daar in contact met de parochie waar mensen samenkwamen om elkaar te ontmoeten. Het waren allemaal ouderen die kwamen om een praatje, kopje koffie drinken, handwerken, kaarten, sjoelen. Eigenlijk wel een soort Doarpskeamer.  In 1973 verhuisden we naar Hoofddorp. Daar hebben we 28 jaar gewoond en daar werd onze derde en vierde dochter geboren. 

Het was moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen in het onderwijs. Ik deed wel veel invalwerk maar werd een beetje “narrig” toen ik op een school wel mocht invallen maar niet in aanmerking kwam voor een aanstelling. Dat had met het geloof te maken. De school was  gereformeerd en ik was katholiek. In 1975 ben ik gaan oppassen op kinderen. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een kinderdagverblijf. In 1975 en de jaren daarna werd het steeds gebruikelijker dat vrouwen – vaak part-time – bleven werken na hun trouwen en ook nadat er kinderen kwamen. Kinderdagverblijven waren en eigenlijk nog niet. Ik heb dit gedaan totdat we in 2000 naar Friesland verhuisden.

Friesland, waarom Friesland?

Mijn vader en mijn schoonvader hadden Friese roots. Mijn schoonfamilie had een vakantiehuis in Earnewâld. Daar hebben we heel veel vakanties doorgebracht. Onze dochters horen hun leven lang al “na onze pensionering gaan we in Friesland wonen”.  We hielden en houden allebei van water en zeilen. We wonen met heel veel plezier in Friesland.

Hoe kwam je in de Doarpskeamer Akkrum-Nes terecht om daar workshops kleien te geven?

Op een open dag van de Doarpskeamer kwam ik in gesprek met een vrouw. Ik denk dat dit Hennie Sixma was. Ze vroeg of ook iets goed kon, talent had voor iets of een bijzondere hobby. Ik vertelde dat ik kleien als hobby had. Ik heb in Jirnsum lessen gehad en later nog in Heerenveen. Heerlijk om te doen. De mevrouw achter de tafel reageerde enthousiast; dan kon ik wel kleicursus gaan geven in de Doarpskeamer. Ik zei nog dat dit best intensief is, drogen, ovens, glazuren enz. maar de dame in kwestie liet opgewekt weten dat dit allemaal te regelen was. En nu geef ik al jaren een workshops kleien en ik blijf het leuk vinden. Het is wel intensief en daarom kunnen er maar 5 mensen meedoen.

Wat bedoel je met intensief?

De deelnemers boetseren in de eerste bijeenkomst iets met de klei;  als dat klaar is moet het drogen. Niet heel droog, maar het moet stevig worden. In de volgende bijeenkomst brengen ze met pigment kleur aan. Dan neem ik het mee naar huis waar het in plm. 1 week echt moet drogen. Dan bak ik de boetseerwerkjes in plm 7 uren in een oven op 950 graden Celsius. Dan moet het afkoelen en dat vraagt echt tijd. Daarna ga ik alle werken glazuren, dat moet ook weer goed drogen. En dan bak ik het af op 1050 graden Celsius.

Dat is inderdaad wel intensief. Daar moet je wel geduldig voor zijn. Ben jij dat?

Nou, ik vind geduldig niet echt een omschrijving die ik mijzelf zou geven. Ik ben impulsief, enthousiast en een echt mensenmens. Maar ik kan ook driftig zijn, maar blijf niet lang kwaad.

Je bent heel actief. Heb je nog grote plannen voor de toekomst? Iets wat je nog echt wil doen?

Nee,  ik heb geen grote plannen. We zijn geen reizigers. Op onze boot op het Friese water ben ik op vakantie. Ik ben een tevreden mens.  Maar ik heb ooit een ballonvaart gemaakt. Als ik dan toch iets zou noemen: dat zou ik nog wel een keer willen doen, want dat vond ik geweldig.

Bedankt Loes voor dit interview en nog veel succes met de klei workshops. Ik weet dat Loes het heel leuk lijkt om kleilessen te geven aan kinderen. Wie weet komt dat nog.

Meer nieuws en activiteiten

Túnkeamer

foto túnkeamer.5

De inrichting maakt de tuinkamer wel af. Zo uitnodigend en gezellig. De gordijnen komen 21 mei en dan is het klaar. Met dank aan Agnes en Anna die heel veel uren hebben gestoken in de aankleding van de tuinkamer.

Interview met Tryntsje Greijdanus

foto TrijntsjeInterview met Trryntsje Greijdanus

De workshop vilten wordt door Tryntsje in De Doarpskeamer gegeven. Reden voor mij om bij haar langs te gaan.

Ik word hartelijk ontvangen in haar jaren 30-woning op de Koarte Miente. Wat een gezellig huis. Veel van de aankleding is door Tryntsje zelf gemaakt.

Volgens mij hou je echt van handwerken.

Lees meer …

Akkrum Bloeit 13-17 Mei

logoBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

Grote vraagstukken over klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn vliegen ons bijna dagelijks om de oren. Wat kun je daar als individu aan doen? Dat is een uitdaging voor ons allemaal. Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten. Akkrum-Nes Bloeit zet die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens de Bloeiweek van zondag 12 mei tot en met zaterdag 18 mei.

De hele week staat barstensvol leuke activiteiten die bijdragen aan de oplossing van deze vraagstukken. Er worden activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Lees meer …

Tún Doarps keamer

tuin doarpskeamerWat ligt de voortuin van onze Doarpskeamer er weer prachtig bij. Allemaal voorjaarsbloeiers fleuren de hele tuin op die er verder ook onberispelijk bij ligt. Alle lof voor Anneke Travaille en haar groene hart en vingers. Prachtig!

Naaiclub

naaiclub.2naaiclub.3Resultaten van de Naaiclub.

In de herfst zijn we met een naaiclubje begonnen. Geen les,  maar met hulp van ervaren naaister Sjoukje Feddes, eigen projecten maken. Van de 4 deelnemers waren er 3 beginners. Nog nooit een draad op de naaimachine ingeregen, laat staan erachter gezeten. Maar het is ze gelukt.

Lees meer …

Túnkeamer

Túnkeamer.1De werkzaamheden aan de túnkeamer zijn bijna "af". Vorige week is er schoongemaakt en zijn alle bouwmaterialen opgeruimd. Met de inrichting kan nu echt gestart worden. De eerste spullen staan er al in. Wat is het een mooie lichte ruimte geworden en wat zullen we deze met plezier gaan gebruiken. Als de inrichting ook klaar is dan zien we pas echt hoe mooi deze uitbreiding is geworden.  Petje af voor alle harde werkers. 

Stamboom onderzoek

Stamboom.1Nogmaals een workshop ‘Hoe maak ik mijn eigen stamboom?’ 

Mensen blijven nieuwsgierig naar hun familieachtergrond en de zoektocht hiernaar. Daarom is er op donderdag 25 april nogmaals een vervolg workshop Stamboomonderzoek van 13.30 uur tot 16.00 uur. Neem je laptop mee en ga samen met Gerda aan de slag om je familie te vinden. Gerda helpt je op weg met goede tips en adviezen en weet je op weg te helpen via relevante websites. Kosten € 4 voor koffie en thee en onkosten. 

Open inloop, maar aanmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis omruilen oude koelkast etc.

KoelkastRuil gratis uw oude koelkast, vriezer of wasmachine om.

Heeft u de energietoeslag 2023 ontvangen en heeft u thuis een koelkast, vriezer of wasmachine die ouder is dan tien jaar óf een energielabel heeft dat lager is dan B volgens het oude energielabelsysteem? Dan kunt u uw oude apparaat inruilen voor een zuiniger model. Dat noemen we de witgoedwissel.

Over de witgoedwissel

Een oude koelkast, vriezer of wasmachine gebruikt veel stroom. Met de witgoedwissel krijgt u van de gemeente een nieuw apparaat dat minder stroom verbruikt.

Lees meer …

Interview met Nolda Verwoolde

kleed doarpskeamerOpeens lag er een prachtig kleed op de tafel in De Doarpskeamer. Een geborduurd kleed; dat kon alleen door Nolda Verwoolde geborduurd zijn. En inderdaad: Nolda had dit kleed gemaakt. Het logo van De Doarpskeamer met hier en daar een kleine variant. Dit mooie gebaar was aanleiding om met Nolda in gesprek te gaan over haar hobby borduren. Op een dinsdagochtend werd ik heel hartelijk ontvangen. Onmiddellijk zag ik al prachtige handwerkstukken aan de muur hangen. Het was duidelijk: hier woont een vakvrouw.

Hoe kom je zo aan het borduren?

Lees meer …

Mandela Dotten

Mandela.1mandela.2In de Doarpskeamer is een Workshop Mandela Dotten gegeven door Ida Westra. Er is met veel precisie gewerkt op papier en steen met een prachtig kleurrijk resultaat. Super, dank Ida en deelnemers!!

Afscheid Agnes

PHOTO 2024 03 15 16 21 25 PHOTO 2024 03 15 16 27 31 2PHOTO 2024 03 15 16 27 33 1AFSCHEID AGNES BESTUUR DOARPSKEAMER

Agnes Kruiper, een van de grondleggers van de Doarpskeamer heeft gisteren op een ludieke manier afscheid genomen van haar bestuurstaken. Agnes heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet om van de Doarpskeamer een kleurrijke verbindingsplek te maken in het dorp, waar iedereen welkom is.

Lees meer …

Viering Vrouwendag 8 maart

vrouwendag.2Gisteravond, heeft een grote groep vrouwen met elkaar Internationale Vrouwendag gevierd in de Doarpskeamer. Onder het genot van een High Wine met lekkere home made hapjes is er gekeken naar een indrukwekkende Italiaanse film, vertoond door Filmhuis Akkrum. Tijdens de pauze en nazit werden mooie gesprekken met elkaar gevoerd over vrouw zijn in het hier en nu. De diversiteit aan leeftijden, tussen 27-75 jaar, maakte de avond bijzonder en waardevol. Conclusie: We blijven dit ieder jaar vieren!

vrouwendag

Binnenkort:

dinsdag 16 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 17 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 18 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 19 april 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 23 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 24 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 25 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 25 april 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
vrijdag 26 april 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
zaterdag 27 april 2024
10:00 14:00
 Vrijmarkt Koningsdag
dinsdag 30 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 01 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 02 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 03 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 07 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 08 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 09 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 10 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
zondag 12 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
maandag 13 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
dinsdag 14 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 14 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
woensdag 15 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 15 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
donderdag 16 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 16 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
vrijdag 17 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 17 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
dinsdag 21 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 22 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 23 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 24 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 28 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 29 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 30 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 31 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 04 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 05 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 06 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 07 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 11 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 12 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop