Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

Wie is Loes?

Kleien met Loes. Een workshop die altijd zomaar vol is. Maar wie is Loes?

Loes, je woont nu in Friesland. Ben jij hier geboren?

Nee, ik ben in Tilburg geboren in 1946. Toen ik drie jaar was, ben ik met mijn ouders,  broers en zussen naar Rosmalen verhuisd. Mijn vader kreeg daar een baan en via zijn connecties kregen mijn ouders een huis op het landgoed Coudewater. Ik heb daar een heerlijke vrije jeugd gehad. Er was veel ruimte om het huis dus ik kon naar hartenlust buitenspelen.  Ik zat op de lagere school in het dorp Hintham. Op deze school kregen de meisjes en de jongens gescheiden les.

Ik speelde buiten de schooluren altijd met de jongetjes. De meisjes kregen handwerken en de jongens gymnastiek. Ik was een druk meisje en het handwerken lag mij helemaal niet. Dat werd zo bar dat ik geen handwerkles meer hoefde te volgen maar met de jongens mee mocht om gymnastiekles te krijgen. Heerlijk vond ik dat.

Je verhuisde met je broers en zussen. Was er een groot gezin?

Jazeker. Ik kom uit een gezin met 11 kinderen. Ik heb 8 zusjes en 2 broers. Ik was nummer 3 in het gezin. En dat is een heerlijke positie. Als derde kind zijn je ouders al gewend aan wat kinderen kunnen uitspoken; dus was het voor mij al vrijer. En na mij kwamen er dus nog 8 kinderen. Mijn moeder was zwanger of ze had de zorg voor een baby en jonge kinderen. Als ik het over een vrije jeugd heb, dan bedoel ik ook dat ik vrij gelaten werd. Mijn vader werkte en mijn moeder had het heel druk. Wat wel bijzonder is dat alle broers /zwagers en (schoon)zussen nog leven. Dat is wel heel fijn.

Wat ging je doen na de lagere school?

Toen ik 13 was zijn we naar Den Bosch verhuisd. Het huis in Rosmalen was te klein voor het grote gezin. Na de lagere school ging ik naar de MMS (de Middelbare Meisjes School). Dat vonden mijn ouders wel een geschikte school voor hun dochters. De MMS Regina Coeli stond in Vught. Dit werd later het bekende taleninstituut Regina Coeli ofwel de Nonnen van Vught. Maar met mij ging het niet zo goed op de MMS. Deze opleiding was vooral gericht op talen en ik was woordblind.  Tegenwoordig noemen ze dat dyslectisch. Ik bleef twee keer zitten; dat was wel even een punt. Ik had gehoord van de KLOS; dat was de opleiding tot kleuterleidster. Kleuterleidster leek mij een leuk beroep. In Tilburg was een KLOS-opleiding waar je zonder diploma naar toe kon. Je moest dan wel een toelatingsexamen doen. Omdat ik wist dat ik voor de derde keer zou blijven zitten,  maakte ik met mijn vader de volgende afspraak: ik mocht toelatingsexamen doen maar als ik zakte dat MOEST ik de MMS afmaken met diploma. Gelukkig slaagde ik voor het toelatingsexamen en heb ik de KLOS gedaan. Ik heb de hoofdakte gehaald, een Montessori-aantekening en een lesbevoegdheid handvaardigheid.

En toen ging je voor de klas?

Dat klopt maar al gauw leerde ik Frans, mijn man, kennen. Ik was toen 21 jaar en toen ik 23 jaar was zijn we getrouwd. We gingen in Zaandam wonen; hier zijn onze twee oudste dochters geboren.  In de jaren '69/'70 was er een groot gebrek aan kleuteronderwijzeressen en ik kon in Zaandam heel veel invalwerk doen. Ik kwam daar in contact met de parochie waar mensen samenkwamen om elkaar te ontmoeten. Het waren allemaal ouderen die kwamen om een praatje, kopje koffie drinken, handwerken, kaarten, sjoelen. Eigenlijk wel een soort Doarpskeamer.  In 1973 verhuisden we naar Hoofddorp. Daar hebben we 28 jaar gewoond en daar werd onze derde en vierde dochter geboren. 

Het was moeilijk om een vaste aanstelling te krijgen in het onderwijs. Ik deed wel veel invalwerk maar werd een beetje “narrig” toen ik op een school wel mocht invallen maar niet in aanmerking kwam voor een aanstelling. Dat had met het geloof te maken. De school was  gereformeerd en ik was katholiek. In 1975 ben ik gaan oppassen op kinderen. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een kinderdagverblijf. In 1975 en de jaren daarna werd het steeds gebruikelijker dat vrouwen – vaak part-time – bleven werken na hun trouwen en ook nadat er kinderen kwamen. Kinderdagverblijven waren en eigenlijk nog niet. Ik heb dit gedaan totdat we in 2000 naar Friesland verhuisden.

Friesland, waarom Friesland?

Mijn vader en mijn schoonvader hadden Friese roots. Mijn schoonfamilie had een vakantiehuis in Earnewâld. Daar hebben we heel veel vakanties doorgebracht. Onze dochters horen hun leven lang al “na onze pensionering gaan we in Friesland wonen”.  We hielden en houden allebei van water en zeilen. We wonen met heel veel plezier in Friesland.

Hoe kwam je in de Doarpskeamer Akkrum-Nes terecht om daar workshops kleien te geven?

Op een open dag van de Doarpskeamer kwam ik in gesprek met een vrouw. Ik denk dat dit Hennie Sixma was. Ze vroeg of ook iets goed kon, talent had voor iets of een bijzondere hobby. Ik vertelde dat ik kleien als hobby had. Ik heb in Jirnsum lessen gehad en later nog in Heerenveen. Heerlijk om te doen. De mevrouw achter de tafel reageerde enthousiast; dan kon ik wel kleicursus gaan geven in de Doarpskeamer. Ik zei nog dat dit best intensief is, drogen, ovens, glazuren enz. maar de dame in kwestie liet opgewekt weten dat dit allemaal te regelen was. En nu geef ik al jaren een workshops kleien en ik blijf het leuk vinden. Het is wel intensief en daarom kunnen er maar 5 mensen meedoen.

Wat bedoel je met intensief?

De deelnemers boetseren in de eerste bijeenkomst iets met de klei;  als dat klaar is moet het drogen. Niet heel droog, maar het moet stevig worden. In de volgende bijeenkomst brengen ze met pigment kleur aan. Dan neem ik het mee naar huis waar het in plm. 1 week echt moet drogen. Dan bak ik de boetseerwerkjes in plm 7 uren in een oven op 950 graden Celsius. Dan moet het afkoelen en dat vraagt echt tijd. Daarna ga ik alle werken glazuren, dat moet ook weer goed drogen. En dan bak ik het af op 1050 graden Celsius.

Dat is inderdaad wel intensief. Daar moet je wel geduldig voor zijn. Ben jij dat?

Nou, ik vind geduldig niet echt een omschrijving die ik mijzelf zou geven. Ik ben impulsief, enthousiast en een echt mensenmens. Maar ik kan ook driftig zijn, maar blijf niet lang kwaad.

Je bent heel actief. Heb je nog grote plannen voor de toekomst? Iets wat je nog echt wil doen?

Nee,  ik heb geen grote plannen. We zijn geen reizigers. Op onze boot op het Friese water ben ik op vakantie. Ik ben een tevreden mens.  Maar ik heb ooit een ballonvaart gemaakt. Als ik dan toch iets zou noemen: dat zou ik nog wel een keer willen doen, want dat vond ik geweldig.

Bedankt Loes voor dit interview en nog veel succes met de klei workshops. Ik weet dat Loes het heel leuk lijkt om kleilessen te geven aan kinderen. Wie weet komt dat nog.

Meer nieuws en activiteiten

Voorstelling in de Lantearnetún

pastorietuin.18Zondagmiddag 28 juli a.s., vindt er een voorstelling plaats in “de Lantearnetún”,  Boerestege 1 in Akkrum. Een gevarieerd programma van 15.30 uur tot circa  17.00 uur. Een gezellig samenzijn met thee of koffie in de pauze.  Gratis toegang, maar een vrijwillige bijdrage zal zeker op prijs worden gesteld!  Anton Ripassa  gaat verhalen vertellen, die afgewisseld worden met muziek van het accordeon duo “Myla” (Myriam Lindemann en Lammert Mink).        Anton Ripassa was ruim 25 jaar columnist voor een blad uit de Randstad.  Eén verhaal komt tegemoet aan het verzoek van Rein Huitema, contactpersoon van “de Lantearnetún”.

Lees meer …

Bofkontjes regeling

bobofkontjesDe subsidieregeling gaat in op 1 januari 2024 en heeft een looptijd van twee jaar. Om gebruik te maken van de Bofkontjessubsidie kopen ouders een compleet pakket voor de gehele luierperiode uit de ‘Kant en Klaartje-serie’van de leverancier Kaatje Katoen. De prijs voor een pakket is circa € 1.000 afhankelijk van het gekozen type luiers. De subsidie vanuit de gemeente is € 500 per pakket. Er is subsidie beschikbaar voor 70 pakketten.

Lees meer …

Opening Túnkeamer

tunkeamer.2De nieuwe Túnkeamer van Doarpskeamer Akkrum-Nes is zaterdag 22 juni 2024 officieel geopend. De oudste vrijwilliger Jeltsje Boonstra én de jongste vrijwilliger Gezina Koning liepen vanaf het Hennie Sixma-pleintje achter de doarpskeamer dwars door een papieren afscheiding de Túnkamer binnen. Interim-voorzitter Roland van der Starre zei ,,trots te zijn op deze nieuwe aanwinst, een verrijking voor de Doarpskeamer. Daarmee hebben we weer een extra plek om te verbinden’’.

Lees meer …

Optreden in de Lantearnetún

pastorietún.1Muziek in de Lantearnetún zondag 30 juni om 15.30 uur

Dag lieve mensen,

Graag stellen wij ons even voor. Wij zijn het muziekduo Nanne Kalma en Ankie van der Meer uit Gorredijk: www.nanne-ankie.nl

We hebben in het verleden in meerdere groepen gespeeld: Pugh’s Place, Irolt, Liereliet, Kat yn’t Seil … (en tegenwoordig ook Kajto) om er een paar te noemen.

We kijken er naar uit om op zondag 30 juni een aantal van onze liedjes te laten klinken in de Lantearnetún. Dat doen we zowel in het Fries als in een paar andere talen.

Lees meer …

Interview met Ina Sterkenburg-Meijer

foto InaOp een maandagmiddag stap ik binnen bij Ina op de Sinnebuorren. In haar voortuin staan voor mij onbekende, maar prachtige planten. Dat zijn salvia’s zegt Ina. Ik kijk ervan op; nog nooit deze salvia gezien. (Thuis opgezocht. Het is een salie grahamii; een struiksalavia die hoog kan worden en wintervast. Voor de tuinliefhebbers: een kijkje op internet is de moeite waard). Het is een fraai welkom bij de verder ook goed onderhouden tuin.

Ik bespeur een Groningse tongval bij Ina. Kom je uit Groningen?

Lees meer …

Stap-in Vergeet me niet

vergeetmenietVakantieperiode

De inloop van de Stap-in Vergeet me niet vindt op vrijdag 14 juni voor de laatste keer plaats voor de zomervakantie. De start na de zomervakantie is gepland op vrijdag 2 augustus.

Zomer vakantie

vakantieDe afgelopen maanden waren er in de Doarpskeamer weer veel activiteiten. Nu de zomer in aantocht is en mensen met vakantie gaan, druk zijn in de tuin of andere bezigheden hebben, stoppen we even met activiteiten.

Ook de Doarpskeamer heeft vakantie. De Doarpskeamer is gesloten tijdens de vakantie, van zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024, met uitzondering van vastgestelde verhuurafspraken en de dinsdagmorgen Inloop.

Lees meer …

Opening nieuwe Túnkeamer

fotos tuinkamer page 0001Wat zijn we als bestuur blij met de nieuwe tuinkamer, de Túnkeamer. Sinds eind 2023 is er hard gewerkt, eerst de sloop van de oude kamer en daarna is door vakmensen, maar ook door vrijwilligers, de nieuwe aanbouw gerealiseerd.

Het was een hele klus, maar de Túnkeamer is nu klaar! Een prachtige, lichte ruimte, waar voornamelijk vergaderingen en presentaties zullen plaatsvinden en waar het Filmhuis Akkrum voortaan ook de zondagmiddag-films zullen laten zien.

Lees meer …

Open dag 14 september

open dag 24Vast voor in de agenda: op zaterdag 14 september 2024 is er in de Doarpskeamer weer een Open-dag, waar alle activiteiten voor het herfst- en winterseizoen worden gepresenteerd. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Meer informatie volgt na de vakantie.

Bloeiweek

foto bloeiweekBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

De hele week waren er veel activiteiten in Akkrum-Nes met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Natuurlijk deed de Doarpskeamer Akkrum-Nes daar ook aan mee. Iedere dag waren er activiteiten, niet alleen de vaste activiteiten, maar ook activiteiten speciaal voor de Bloeiweek.

Lees meer …

De Lantearne tún

lanteranetun nijsbriefOok dit jaar is er weer een programma georganiseerd door de Lantearnetúngroep samen met de Doarpskeamer. Elkaar ontmoeten en genieten van het diverse aanbod. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanvang altijd om 15.30 uur tot 16.30 uur met tussendoor een korte thee/koffie pauze. Bij slecht weer is het optreden in de Lantearne.

Lees meer …

De nieuwe voedselkast

nwe voedselkast 2Bij de Doarpskeamer staat sinds kort een nieuwe voedselkast. De oude kast was nodig aan vervanging toe. Het is mooie houten kast, gemaakt van oud hout, een duurzame kast dus.

De voedselkast staat onder de overkapping tussen de Doarpskeamer en de Skuorre. De afgelopen jaren is er druk gebruik van gemaakt, regelmatig worden er houdbare producten door inwoners van Akkrum-Nes gebracht en gehaald.

Lees meer …

Binnenkort:

zondag 28 juli 2024
15:30 17:00
 Voorstelling in de Lantearnetún
dinsdag 30 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 02 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 06 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 09 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 13 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 16 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 20 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 23 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 27 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 30 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 03 september 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 06 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 13 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 20 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop