Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

kleed doarpskeamerOpeens lag er een prachtig kleed op de tafel in De Doarpskeamer. Een geborduurd kleed; dat kon alleen door Nolda Verwoolde geborduurd zijn. En inderdaad: Nolda had dit kleed gemaakt. Het logo van De Doarpskeamer met hier en daar een kleine variant. Dit mooie gebaar was aanleiding om met Nolda in gesprek te gaan over haar hobby borduren. Op een dinsdagochtend werd ik heel hartelijk ontvangen. Onmiddellijk zag ik al prachtige handwerkstukken aan de muur hangen. Het was duidelijk: hier woont een vakvrouw.

Hoe kom je zo aan het borduren?

Op de lagere school kregen we al borduren tijdens het handwerken. Ik vond het toen al leuk en ik ben het blijven doen. Ik heb ook wel andere dingen gedaan: breien, haken, gedichten en korte verhalen schrijven. Maar ik ben best een ‘druk mens’ en breien en haken dat kun je heel snel doen. En laat dat nou niet kunnen met borduren.

Daar moet je echt de kop bijhouden. Goed tellen;  heel snel borduren dat gaat echt niet. Borduren was dus heel rustgevend.  Uiteindelijk is dat toch wel mijn grote hobby geworden.

Hoe veel en hoe vaak borduur je?

Eigenlijk elke dag wel. Ik ben een ochtendmens en ik vind het heerlijk om van een uur of half 7/7 uur tot een uur of 9 lekker te borduren. En soms komt het er een week niet van omdat we andere dingen hebben. Vincent (haar partner) en ik gaan ook heel regelmatig met de boot weg. Maar dan gaat het borduurwerk altijd mee. Het licht buiten is heerlijk om te borduren en je wordt ook nergens door afgeleid.

Je ontwerpt je eigen patronen, waarom ben je daarmee begonnen?

In het begin kocht in kant en klare patronen. Maar naar verloop van tijd was ik uitgekeken op vogeltjes en roosjes. Toen ben ik zelf gaan ontwerpen. Mijn eerste ontwerp heb ik gemaakt op basis van een foto van een panda. En van het één kwam het ander.

Ik zie hele ingewikkelde dingen, je moet dan goed kunnen tekenen toch?

Wel nee, ik kan echt geen paard tekenen of zo. Daar klopt dan niets van. Ik heb een speciaal computerprogramma en die kan tekeningen als het ware omzetten. Dan moet ik er nog wel van alles aan doen maar het helpt wel. Ik vind het echt heel fijn om passende kleuren bij elkaar te zoeken. Ik heb 600 kleuren garen in huis. Voor het ontwerp van het logo van De Doarpskeamer moest ik de kleuren heel precies bij elkaar zoeken. Er zit een verloop van de kleuren in. Dan moet je steeds een kleine nuance opschuiven. Het is een uitdaging om het kloppend te maken.

Nolda wijst mij op een prachtig borduurwerk bij haar aan de muur. Ik stond er met mijn neus op voordat ik zag dat het geborduurd was. Hele, hele kleine steekjes! Zo knap gemaakt. Vervolgens laat ze mij een borduurwerk zien waar ik bijna van achterover val. Het is een werk in de stijl van de Russische kunstschilder Kandinsky. Zo fijntjes; het telt 196 steken op de vierkante centimeter.  Dit patroon is te koop en een mevrouw die het kocht heeft het in gewone kruissteek gemaakt. Het werd een werk van wel 2 meter breed! En ook de skyline van Akkrum is een kunststukje. De basis van dit borduurwerk is het kunstwerk van Siebe Boersma; door hem ingestuurd voor de kunstroute Slach troch Akkrum met als thema Kleurrijk. Met toestemming van Siebe heeft ze dit  als basis gebruikt en er haar eigen invulling verder aan gegeven. Dit borduurwerk is niet met een kruisje, half kruisje, kwart kruisje of zomaar een liggend streepje geborduurd. Er zijn veel verschillende borduurtechnieken in te zien. Op mijn verzoek doet Nolda een poging om de verschillende steken te tellen. Bij ruim 30 zijn we gestopt en toen waren we er nog niet.

Waarom ben je niet naar de kunstacademie gegaan?

Nolda schiet in de lach. Ik wilde naar de toneelschool. Geen denken aan was de reactie van mijn moeder; daar kun je geen droog brood mee verdienen. Ik dacht dan doen we de kunstacademie wel maar de reactie van mijn moeder was het zelfde. Toen werd het chemisch analist op HBO nivo. Ik vond het werk niet zo leuk. De ontwikkelingen in dat vakgebied gaan snel. Als de eerste baan een baan is waarin je je bezighoudt met de samenstelling van tomatensoep in een pakje, dan zit je de rest van je leven vast aan de tomatensoep! Niets voor mij. Ik vond de techniek achter de chemie wel heel interessant. De machines en hoe ze werkten, dat boeide mij wel.

Het lijkt Nolda leuk om een borduurclub te beginnen. Geen workshop en zeker geen les van Nolda.  Zoals je bij sommige handwerkwinkels een brei – of haakochtend hebt, zo lijkt het Nolda heel gezellig om 1 x per week in De Doarpskeamer een borduurochtend of middag te hebben. Iedereen neemt zijn eigen borduurwerk mee en gaan gezellig borduren. Natuurlijk kun je elkaar helpen en kun je van elkaar leren. Nolda wil beginnende borduursters wel helpen om op gang te komen. Zij heeft materiaal genoeg om het duwtje in de rug te geven.

En geloof mij. Borduren met Nolda is heel gezellig en wat een vakvrouw. Daar kun je echt wel iets van opsteken.

Nolda heeft ook een eigen website waar je kunt zien wat ze geborduurd heeft. En je kunt een aantal van haar patronen kopen. Wat een leuk kadootje voor jezelf of voor een ander. Neem eens een kijkje op www.aaronart.nl

Meer nieuws en activiteiten

Voorstelling in de Lantearnetún

pastorietuin.18Zondagmiddag 28 juli a.s., vindt er een voorstelling plaats in “de Lantearnetún”,  Boerestege 1 in Akkrum. Een gevarieerd programma van 15.30 uur tot circa  17.00 uur. Een gezellig samenzijn met thee of koffie in de pauze.  Gratis toegang, maar een vrijwillige bijdrage zal zeker op prijs worden gesteld!  Anton Ripassa  gaat verhalen vertellen, die afgewisseld worden met muziek van het accordeon duo “Myla” (Myriam Lindemann en Lammert Mink).        Anton Ripassa was ruim 25 jaar columnist voor een blad uit de Randstad.  Eén verhaal komt tegemoet aan het verzoek van Rein Huitema, contactpersoon van “de Lantearnetún”.

Lees meer …

Bofkontjes regeling

bobofkontjesDe subsidieregeling gaat in op 1 januari 2024 en heeft een looptijd van twee jaar. Om gebruik te maken van de Bofkontjessubsidie kopen ouders een compleet pakket voor de gehele luierperiode uit de ‘Kant en Klaartje-serie’van de leverancier Kaatje Katoen. De prijs voor een pakket is circa € 1.000 afhankelijk van het gekozen type luiers. De subsidie vanuit de gemeente is € 500 per pakket. Er is subsidie beschikbaar voor 70 pakketten.

Lees meer …

Opening Túnkeamer

tunkeamer.2De nieuwe Túnkeamer van Doarpskeamer Akkrum-Nes is zaterdag 22 juni 2024 officieel geopend. De oudste vrijwilliger Jeltsje Boonstra én de jongste vrijwilliger Gezina Koning liepen vanaf het Hennie Sixma-pleintje achter de doarpskeamer dwars door een papieren afscheiding de Túnkamer binnen. Interim-voorzitter Roland van der Starre zei ,,trots te zijn op deze nieuwe aanwinst, een verrijking voor de Doarpskeamer. Daarmee hebben we weer een extra plek om te verbinden’’.

Lees meer …

Optreden in de Lantearnetún

pastorietún.1Muziek in de Lantearnetún zondag 30 juni om 15.30 uur

Dag lieve mensen,

Graag stellen wij ons even voor. Wij zijn het muziekduo Nanne Kalma en Ankie van der Meer uit Gorredijk: www.nanne-ankie.nl

We hebben in het verleden in meerdere groepen gespeeld: Pugh’s Place, Irolt, Liereliet, Kat yn’t Seil … (en tegenwoordig ook Kajto) om er een paar te noemen.

We kijken er naar uit om op zondag 30 juni een aantal van onze liedjes te laten klinken in de Lantearnetún. Dat doen we zowel in het Fries als in een paar andere talen.

Lees meer …

Interview met Ina Sterkenburg-Meijer

foto InaOp een maandagmiddag stap ik binnen bij Ina op de Sinnebuorren. In haar voortuin staan voor mij onbekende, maar prachtige planten. Dat zijn salvia’s zegt Ina. Ik kijk ervan op; nog nooit deze salvia gezien. (Thuis opgezocht. Het is een salie grahamii; een struiksalavia die hoog kan worden en wintervast. Voor de tuinliefhebbers: een kijkje op internet is de moeite waard). Het is een fraai welkom bij de verder ook goed onderhouden tuin.

Ik bespeur een Groningse tongval bij Ina. Kom je uit Groningen?

Lees meer …

Stap-in Vergeet me niet

vergeetmenietVakantieperiode

De inloop van de Stap-in Vergeet me niet vindt op vrijdag 14 juni voor de laatste keer plaats voor de zomervakantie. De start na de zomervakantie is gepland op vrijdag 2 augustus.

Zomer vakantie

vakantieDe afgelopen maanden waren er in de Doarpskeamer weer veel activiteiten. Nu de zomer in aantocht is en mensen met vakantie gaan, druk zijn in de tuin of andere bezigheden hebben, stoppen we even met activiteiten.

Ook de Doarpskeamer heeft vakantie. De Doarpskeamer is gesloten tijdens de vakantie, van zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024, met uitzondering van vastgestelde verhuurafspraken en de dinsdagmorgen Inloop.

Lees meer …

Opening nieuwe Túnkeamer

fotos tuinkamer page 0001Wat zijn we als bestuur blij met de nieuwe tuinkamer, de Túnkeamer. Sinds eind 2023 is er hard gewerkt, eerst de sloop van de oude kamer en daarna is door vakmensen, maar ook door vrijwilligers, de nieuwe aanbouw gerealiseerd.

Het was een hele klus, maar de Túnkeamer is nu klaar! Een prachtige, lichte ruimte, waar voornamelijk vergaderingen en presentaties zullen plaatsvinden en waar het Filmhuis Akkrum voortaan ook de zondagmiddag-films zullen laten zien.

Lees meer …

Open dag 14 september

open dag 24Vast voor in de agenda: op zaterdag 14 september 2024 is er in de Doarpskeamer weer een Open-dag, waar alle activiteiten voor het herfst- en winterseizoen worden gepresenteerd. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Meer informatie volgt na de vakantie.

Bloeiweek

foto bloeiweekBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

De hele week waren er veel activiteiten in Akkrum-Nes met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Natuurlijk deed de Doarpskeamer Akkrum-Nes daar ook aan mee. Iedere dag waren er activiteiten, niet alleen de vaste activiteiten, maar ook activiteiten speciaal voor de Bloeiweek.

Lees meer …

De Lantearne tún

lanteranetun nijsbriefOok dit jaar is er weer een programma georganiseerd door de Lantearnetúngroep samen met de Doarpskeamer. Elkaar ontmoeten en genieten van het diverse aanbod. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanvang altijd om 15.30 uur tot 16.30 uur met tussendoor een korte thee/koffie pauze. Bij slecht weer is het optreden in de Lantearne.

Lees meer …

De nieuwe voedselkast

nwe voedselkast 2Bij de Doarpskeamer staat sinds kort een nieuwe voedselkast. De oude kast was nodig aan vervanging toe. Het is mooie houten kast, gemaakt van oud hout, een duurzame kast dus.

De voedselkast staat onder de overkapping tussen de Doarpskeamer en de Skuorre. De afgelopen jaren is er druk gebruik van gemaakt, regelmatig worden er houdbare producten door inwoners van Akkrum-Nes gebracht en gehaald.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 23 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 28 juli 2024
15:30 17:00
 Voorstelling in de Lantearnetún
dinsdag 30 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 02 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 06 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 09 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 13 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 16 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 20 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 23 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 27 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 30 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 03 september 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 06 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 13 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop