Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

kleed doarpskeamerOpeens lag er een prachtig kleed op de tafel in De Doarpskeamer. Een geborduurd kleed; dat kon alleen door Nolda Verwoolde geborduurd zijn. En inderdaad: Nolda had dit kleed gemaakt. Het logo van De Doarpskeamer met hier en daar een kleine variant. Dit mooie gebaar was aanleiding om met Nolda in gesprek te gaan over haar hobby borduren. Op een dinsdagochtend werd ik heel hartelijk ontvangen. Onmiddellijk zag ik al prachtige handwerkstukken aan de muur hangen. Het was duidelijk: hier woont een vakvrouw.

Hoe kom je zo aan het borduren?

Op de lagere school kregen we al borduren tijdens het handwerken. Ik vond het toen al leuk en ik ben het blijven doen. Ik heb ook wel andere dingen gedaan: breien, haken, gedichten en korte verhalen schrijven. Maar ik ben best een ‘druk mens’ en breien en haken dat kun je heel snel doen. En laat dat nou niet kunnen met borduren.

Daar moet je echt de kop bijhouden. Goed tellen;  heel snel borduren dat gaat echt niet. Borduren was dus heel rustgevend.  Uiteindelijk is dat toch wel mijn grote hobby geworden.

Hoe veel en hoe vaak borduur je?

Eigenlijk elke dag wel. Ik ben een ochtendmens en ik vind het heerlijk om van een uur of half 7/7 uur tot een uur of 9 lekker te borduren. En soms komt het er een week niet van omdat we andere dingen hebben. Vincent (haar partner) en ik gaan ook heel regelmatig met de boot weg. Maar dan gaat het borduurwerk altijd mee. Het licht buiten is heerlijk om te borduren en je wordt ook nergens door afgeleid.

Je ontwerpt je eigen patronen, waarom ben je daarmee begonnen?

In het begin kocht in kant en klare patronen. Maar naar verloop van tijd was ik uitgekeken op vogeltjes en roosjes. Toen ben ik zelf gaan ontwerpen. Mijn eerste ontwerp heb ik gemaakt op basis van een foto van een panda. En van het één kwam het ander.

Ik zie hele ingewikkelde dingen, je moet dan goed kunnen tekenen toch?

Wel nee, ik kan echt geen paard tekenen of zo. Daar klopt dan niets van. Ik heb een speciaal computerprogramma en die kan tekeningen als het ware omzetten. Dan moet ik er nog wel van alles aan doen maar het helpt wel. Ik vind het echt heel fijn om passende kleuren bij elkaar te zoeken. Ik heb 600 kleuren garen in huis. Voor het ontwerp van het logo van De Doarpskeamer moest ik de kleuren heel precies bij elkaar zoeken. Er zit een verloop van de kleuren in. Dan moet je steeds een kleine nuance opschuiven. Het is een uitdaging om het kloppend te maken.

Nolda wijst mij op een prachtig borduurwerk bij haar aan de muur. Ik stond er met mijn neus op voordat ik zag dat het geborduurd was. Hele, hele kleine steekjes! Zo knap gemaakt. Vervolgens laat ze mij een borduurwerk zien waar ik bijna van achterover val. Het is een werk in de stijl van de Russische kunstschilder Kandinsky. Zo fijntjes; het telt 196 steken op de vierkante centimeter.  Dit patroon is te koop en een mevrouw die het kocht heeft het in gewone kruissteek gemaakt. Het werd een werk van wel 2 meter breed! En ook de skyline van Akkrum is een kunststukje. De basis van dit borduurwerk is het kunstwerk van Siebe Boersma; door hem ingestuurd voor de kunstroute Slach troch Akkrum met als thema Kleurrijk. Met toestemming van Siebe heeft ze dit  als basis gebruikt en er haar eigen invulling verder aan gegeven. Dit borduurwerk is niet met een kruisje, half kruisje, kwart kruisje of zomaar een liggend streepje geborduurd. Er zijn veel verschillende borduurtechnieken in te zien. Op mijn verzoek doet Nolda een poging om de verschillende steken te tellen. Bij ruim 30 zijn we gestopt en toen waren we er nog niet.

Waarom ben je niet naar de kunstacademie gegaan?

Nolda schiet in de lach. Ik wilde naar de toneelschool. Geen denken aan was de reactie van mijn moeder; daar kun je geen droog brood mee verdienen. Ik dacht dan doen we de kunstacademie wel maar de reactie van mijn moeder was het zelfde. Toen werd het chemisch analist op HBO nivo. Ik vond het werk niet zo leuk. De ontwikkelingen in dat vakgebied gaan snel. Als de eerste baan een baan is waarin je je bezighoudt met de samenstelling van tomatensoep in een pakje, dan zit je de rest van je leven vast aan de tomatensoep! Niets voor mij. Ik vond de techniek achter de chemie wel heel interessant. De machines en hoe ze werkten, dat boeide mij wel.

Het lijkt Nolda leuk om een borduurclub te beginnen. Geen workshop en zeker geen les van Nolda.  Zoals je bij sommige handwerkwinkels een brei – of haakochtend hebt, zo lijkt het Nolda heel gezellig om 1 x per week in De Doarpskeamer een borduurochtend of middag te hebben. Iedereen neemt zijn eigen borduurwerk mee en gaan gezellig borduren. Natuurlijk kun je elkaar helpen en kun je van elkaar leren. Nolda wil beginnende borduursters wel helpen om op gang te komen. Zij heeft materiaal genoeg om het duwtje in de rug te geven.

En geloof mij. Borduren met Nolda is heel gezellig en wat een vakvrouw. Daar kun je echt wel iets van opsteken.

Nolda heeft ook een eigen website waar je kunt zien wat ze geborduurd heeft. En je kunt een aantal van haar patronen kopen. Wat een leuk kadootje voor jezelf of voor een ander. Neem eens een kijkje op www.aaronart.nl

Meer nieuws en activiteiten

Túnkeamer

foto túnkeamer.5

De inrichting maakt de tuinkamer wel af. Zo uitnodigend en gezellig. De gordijnen komen 21 mei en dan is het klaar. Met dank aan Agnes en Anna die heel veel uren hebben gestoken in de aankleding van de tuinkamer.

Interview met Tryntsje Greijdanus

foto TrijntsjeInterview met Trryntsje Greijdanus

De workshop vilten wordt door Tryntsje in De Doarpskeamer gegeven. Reden voor mij om bij haar langs te gaan.

Ik word hartelijk ontvangen in haar jaren 30-woning op de Koarte Miente. Wat een gezellig huis. Veel van de aankleding is door Tryntsje zelf gemaakt.

Volgens mij hou je echt van handwerken.

Lees meer …

Akkrum Bloeit 13-17 Mei

logoBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

Grote vraagstukken over klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn vliegen ons bijna dagelijks om de oren. Wat kun je daar als individu aan doen? Dat is een uitdaging voor ons allemaal. Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten. Akkrum-Nes Bloeit zet die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens de Bloeiweek van zondag 12 mei tot en met zaterdag 18 mei.

De hele week staat barstensvol leuke activiteiten die bijdragen aan de oplossing van deze vraagstukken. Er worden activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Lees meer …

Tún Doarps keamer

tuin doarpskeamerWat ligt de voortuin van onze Doarpskeamer er weer prachtig bij. Allemaal voorjaarsbloeiers fleuren de hele tuin op die er verder ook onberispelijk bij ligt. Alle lof voor Anneke Travaille en haar groene hart en vingers. Prachtig!

Naaiclub

naaiclub.2naaiclub.3Resultaten van de Naaiclub.

In de herfst zijn we met een naaiclubje begonnen. Geen les,  maar met hulp van ervaren naaister Sjoukje Feddes, eigen projecten maken. Van de 4 deelnemers waren er 3 beginners. Nog nooit een draad op de naaimachine ingeregen, laat staan erachter gezeten. Maar het is ze gelukt.

Lees meer …

Vrijmarkt Koningsdag

Vrijmarkt.1De afgelopen jaren heeft de Doarpskeamer Akkrum-Nes op Koningsdag een garage-sale georganiseerd, waar je aan hebt meegedaan. Het was een groot succes, maar we kregen het signaal, dat er misschien te veel adressen waren die meededen, waardoor het aantal bezoekers per adres nogal tegenviel.

Daarom gaan we het dit jaar anders organiseren, n.l. één centrale Vrijmarkt op de Lange Miente.

Iedereen kan meedoen, maar wel even opgeven viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Lange Miente wordt (deels) afgesloten, dus er is voldoende plaats. 

Lees meer …

Túnkeamer

Túnkeamer.1De werkzaamheden aan de túnkeamer zijn bijna "af". Vorige week is er schoongemaakt en zijn alle bouwmaterialen opgeruimd. Met de inrichting kan nu echt gestart worden. De eerste spullen staan er al in. Wat is het een mooie lichte ruimte geworden en wat zullen we deze met plezier gaan gebruiken. Als de inrichting ook klaar is dan zien we pas echt hoe mooi deze uitbreiding is geworden.  Petje af voor alle harde werkers. 

Stamboom onderzoek

Stamboom.1Nogmaals een workshop ‘Hoe maak ik mijn eigen stamboom?’ 

Mensen blijven nieuwsgierig naar hun familieachtergrond en de zoektocht hiernaar. Daarom is er op donderdag 25 april nogmaals een vervolg workshop Stamboomonderzoek van 13.30 uur tot 16.00 uur. Neem je laptop mee en ga samen met Gerda aan de slag om je familie te vinden. Gerda helpt je op weg met goede tips en adviezen en weet je op weg te helpen via relevante websites. Kosten € 4 voor koffie en thee en onkosten. 

Open inloop, maar aanmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gratis omruilen oude koelkast etc.

KoelkastRuil gratis uw oude koelkast, vriezer of wasmachine om.

Heeft u de energietoeslag 2023 ontvangen en heeft u thuis een koelkast, vriezer of wasmachine die ouder is dan tien jaar óf een energielabel heeft dat lager is dan B volgens het oude energielabelsysteem? Dan kunt u uw oude apparaat inruilen voor een zuiniger model. Dat noemen we de witgoedwissel.

Over de witgoedwissel

Een oude koelkast, vriezer of wasmachine gebruikt veel stroom. Met de witgoedwissel krijgt u van de gemeente een nieuw apparaat dat minder stroom verbruikt.

Lees meer …

Interview met Nolda Verwoolde

kleed doarpskeamerOpeens lag er een prachtig kleed op de tafel in De Doarpskeamer. Een geborduurd kleed; dat kon alleen door Nolda Verwoolde geborduurd zijn. En inderdaad: Nolda had dit kleed gemaakt. Het logo van De Doarpskeamer met hier en daar een kleine variant. Dit mooie gebaar was aanleiding om met Nolda in gesprek te gaan over haar hobby borduren. Op een dinsdagochtend werd ik heel hartelijk ontvangen. Onmiddellijk zag ik al prachtige handwerkstukken aan de muur hangen. Het was duidelijk: hier woont een vakvrouw.

Hoe kom je zo aan het borduren?

Lees meer …

Mandela Dotten

Mandela.1mandela.2In de Doarpskeamer is een Workshop Mandela Dotten gegeven door Ida Westra. Er is met veel precisie gewerkt op papier en steen met een prachtig kleurrijk resultaat. Super, dank Ida en deelnemers!!

Afscheid Agnes

PHOTO 2024 03 15 16 21 25 PHOTO 2024 03 15 16 27 31 2PHOTO 2024 03 15 16 27 33 1AFSCHEID AGNES BESTUUR DOARPSKEAMER

Agnes Kruiper, een van de grondleggers van de Doarpskeamer heeft gisteren op een ludieke manier afscheid genomen van haar bestuurstaken. Agnes heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet om van de Doarpskeamer een kleurrijke verbindingsplek te maken in het dorp, waar iedereen welkom is.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 16 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 17 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 18 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 19 april 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 23 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 24 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 25 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 25 april 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
vrijdag 26 april 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
zaterdag 27 april 2024
10:00 14:00
 Vrijmarkt Koningsdag
dinsdag 30 april 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 01 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 02 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 03 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 07 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 08 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 09 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 10 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
zondag 12 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
maandag 13 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
dinsdag 14 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 14 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
woensdag 15 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 15 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
donderdag 16 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 16 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
vrijdag 17 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 17 mei 2024
10:00 16:00
 Akkrum Bloeit 13-17 mei
dinsdag 21 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 22 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 23 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 24 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 28 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 29 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 30 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 31 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 04 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 05 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 06 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 07 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 11 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 12 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop