Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

logoBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

Grote vraagstukken over klimaat, natuur, voedsel, dierenwelzijn en ons eigen welzijn vliegen ons bijna dagelijks om de oren. Wat kun je daar als individu aan doen? Dat is een uitdaging voor ons allemaal. Als we de krachten bundelen in ons dorp, kunnen we met elkaar de eerste stappen zetten. Akkrum-Nes Bloeit zet die eerste stappen, samen met vijf andere dorpen in Fryslân, tijdens de Bloeiweek van zondag 12 mei tot en met zaterdag 18 mei.

De hele week staat barstensvol leuke activiteiten die bijdragen aan de oplossing van deze vraagstukken. Er worden activiteiten georganiseerd voor iedereen, met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Natuurlijk doet de Doarpskeamer Akkrum-Nes daar ook aan mee. Iedere dag zijn er activiteiten, niet alleen de vaste activiteiten, maar ook activiteiten speciaal voor de Bloeiweek. Heel veel plezier!

portret expositieFoto-expositie Akkrum Ald en Nij

Een prachtige tentoonstelling van Akkrum Ald en Nij van foto’s van het oude Akkrum, samengesteld door Pier v.d.Heide. Wie meer over de geschiedenis van Akkrum wil weten, is van harte welkom in de Tuinkamer van de Doarpskeamer aan de Lange Miente 5, te Akkrum.

Het is vrije inloop tijdens de Bloeiweek op maandag 14 mei tot en met vrijdag  17 mei van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

De expositie is gratis te bewonderen.

Portretten van inwoners van Akkrum-Nes

In verband met omstandigheden gaat de expositie met portretten van inwoners van Akkrum-Nes helaas niet door!

Natalya Akulenko, Oekrainse kunstenares, exposeert met een portrettenserie van inwoners van Akkrum-Nes.

Natalya zal vooraf aan de Bloeiweek in Akkrum-Nes bewoners vragen om op de foto te gaan. Dit kunnen op allerlei plekken en momenten plaatsvinden, ze loopt rond met haar camera. Dus laat je verleiden voor een prachtig plaatje!

Het is vrije inloop tijdens de bloeiweek van maandag 14 mei  t/m vrijdag 17 mei van 10.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 16.00 uur

Deze expositie gaat helaas niet door!.

Praatgroep

Iedere maandagmiddag van 12.45 tot 14.00 uur is er in de Doarpskeamer een praatgroep voor mensen die Nederlands als 2e taal hebben. Het is de bedoeling dat men elkaar treft en al pratende de Nederlandse taal (nog) beter leren spreken. Goed Nederlands praten is niet zo makkelijk. Vooral als het niet je moedertaal is. In de Praatgroep kunnen deelnemers elke week oefenen, in een groepje. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en dit maakt het contact met Nederlanders gemakkelijker.

Het betreft vaste deelnemers. Wil je ook aansluiten, of ken je iemand die dit graag zou willen, dat kan, neem daarvoor contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meitinker

Voor alle vragen over wonen, welzijn en zorg, kunt u bij de Meitinker terecht. 

De Meitinker van de gemeente heeft Heerenveen, heeft ieder maandag spreekuur in de Doarpskeamer aan de Lange Miente 5 te Akkrum van 14.00 tot 16.00 uur.

Of je nu eenzaam bent of hulp in de huishouding nodig hebt, moe bent van het mantelzorgen of graag vervoer wilt naar het ziekenhuis, je zorgen maakt over je moeder of schulden hebt gemaakt; dan kun je bij de Meitinker terecht.

U hoeft geen afspraak te maken, u kunt zo binnenlopen.

 medicijnen en alternatievenLezing Medicijnen en alternatieven

In de bloeiweek mag ik vertellen over mijn jarenlange ervaring met medicijnen en alternatieven. Het is goed om bewust te worden waarom en wanneer wij iets innemen. Gelukkig mag ieder kiezen wat het beste bij het lichaam past. Het is fijn van elkaar te horen hoe we zo gezond en gelukkig door het leven kunnen gaan. Ik kijk er naar uit, je te mogen ontmoeten.

Maandag 14 mei – 19.30 uur

Voor opgave: Ida de Haan-Tetteroo mobiel 0645198867

tai chiTai Chi

Doe je ook mee?

Tai Chi zijn rustige oefeningen samen met je ademhaling

Tai Chi is gebaseerd op elementen water, hout, vuur en metaal.

Elke element correspondeert met je organen, bloed en je lichaam.

Elke beweging is ontspanning voor lichaam en geest.

Iedereen kan meedoen, zowel staand als zittend op een stoel.

Kom me je(klap)stoel, rollator of rolstoel en ervaar.

Ik heet je van harte welkom.

Dinsdag 14 mei van 10.30 – 11.30 uur

Opgave: Ida de Haan-Tetteroo - mobiel 0645198867

logo webside nwInloop

Vrije inloop bij de Doarpskeamer Akkrum-Nes! De inloop biedt ruimte voor ontmoeting in een ontspannen sfeer en is toegankelijk voor iedereen. Kom langs als je zin hebt om een praatje te maken, een kopje koffie of thee wilt drinken, een boek wilt ruilen of een spelletje wilt spelen. Schuif gezellig aan!

De inloop is tijdens de Bloeiweek op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10:00 en 12:00 uur.

workshop papierWorkshop papier

Onder begeleiding van Grietsje v.d.Meulen en Rommy Wassenaar kunnen deelnemers prachtige bloei-vogeltjes vouwen en knippen. Iedereen kan meedoen, iedereen  kan dit. 

De workshop is dinsdag 14 mei van 14.00 – 16.00 uur

Er zijn geen kosten aan verbonden, wel is deelname noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

RecyclingWorkshop Recycling "Geef oude spijkerbroeken/t-shirts/fietsbanden een 2e leven"

Van een oude spijkerbroek een tas(je) maken of een mooie vaas van fietsbanden, of een duurzame groente/fruittas van een oud T-shirt. Materiaal is aanwezig.

Geen kosten, wel oude jeans of T-shirts mee nemen.

De workshop is dinsdag 14 mei van 14.00 – 16.00 uur

Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

liefdesdokterLiefdesdokter 

Wil jij meer liefde en geluk in je leven?

Zit je met fysieke, lichamelijke of geestelijke vragen?

Heb je het druk of sta je stil? Heb je liefdesverdriet?

Voel je je eenzaam? Of zie je het niet meer zitten?

Ik luister en begeleid je naar een nieuwe kijk op je leven.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je dit met me delen?

Maak gelijk een afspraak voor een 10 minuten gesprek.

Jong of oud, schroom niet. En....ER ZIJN GEEN RARE VRAGEN!!!

Je bent van harte welkom.

Opgave: Ida de Haan-Tetteroo, mobiel 06 45198867

mandala dottenjpgWorkshop Mandala dotten

Mandela dotting is een techniek waarbij je een object beschildert met stipjes van verschillende grootte. Deze techniek is heerlijk ontspannend. Eerst even oefenen en daarna een mandela maken op zwart papier. Is er nog tijd over, dan kan er nog een steen geschilderd worden met dotting.

De workshop is woensdag 15 mei van 14.00 tot 16.00 uur

Opgave is noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

proeverijProeverij Akkrum bloeit  "Natuurlijk”

Laat je verrassen door de kookkunsten van Gerda v. Olpen en Sjoukje Feddes. Zij laten je meerdere hapjes en gerechtjes, zeker 8 stuks, proeven. Bereid met verse producten én dus zonder pakjes en zakjes.  En met bijpassende drankjes.

De proeverij is op donderdag 16 mei van 16.30 – 18.00 uur

Opgave is noodzakelijk via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen.

schilderen met wolWorkshop: Nat vilten

Bij nat vilten gebruik je kleine, losse plukjes wol die je over elkaar heen legt en vervolgens met groene zeep, water en de wrijving van je handen aan elkaar vastmaakt zodat er als het ware een soort wollen weefwerkje ontstaat. In deze workshop maak je kennis met de techniek. De workshop is GRATIS!  Deze workshop wordt gegeven door Ina Sterkenburg-Meijer op donderdag 16 mei van 14.00 – 16.00 uur. Er zijn nog een paar plekken vrij!

Opgave is nodig en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

schilderclubSchilderclub

Tweewekelijks is er in de Skourre van de Doarpskeamer een schilderclub actief.

Of je net begint of al lang bekend bent met schilderen, iedereen is welkom om gezellig aan te schuiven, maar wel even aanmelden.

Er wordt geen les gegeven. Het is een groep die samen aan het schilderen is, lerend van elkaar, stimulerend en inspirerend. Je neemt je eigen schildergerei mee.

De schilder club is op donderdag 16 mei om 19.30 uur

Wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vergeet me nietVergeet-me-niet Stap-in

In samenwerking met de plaatselijke thuiszorgorganisaties Akkrum/Nes, is iedere vrijdag in de Doarpskeamer een ontmoetingsmogelijkheid voor mensen met geheugenproblemen en hun partners/mantelzorgers. Deelnemers met of zonder partners/mantelzorgers kunnen binnenstappen voor een kop koffie of thee. Deelnemers kunnen ervaringen met elkaar uitwisselen, lotgenotencontact is belangrijk, ook voor partners en mantelzorgers. Tijdens de Stap-in is er altijd een deskundige van de thuiszorgorganisatie aanwezig en een gastvrouw, die ervaring heeft met de doelgroep. Bij problemen met vervoer, kan er contact worden opgenomen met de Meitinker via telefoon 0513 61 78 96.

Ook mensen van buiten Akkrum/Nes, uit de omliggende dorpen zijn van harte welkom.

Vrijdag 17 mei van 10.00 – 12.00 uur

metamorfoseMetamorfose Goed Gevoel

Een aantal inwoners van Akkrum-Nes krijgen een "verwenmiddag", een totale metamorfose op vrijdag 17 mei van 13.00 – 16.00 uur

Een nieuwe haarcoupe, passende make-up, gelakte nagels en verfrissende kledingstijl. Samen wordt er gekeken hoe je look verrassender kan, “out of je box”, maar toch helemaal jezelf. De deelnemers krijgen een “nieuwe ik” en een look waar ze gelukkig van worden. Een Goed Gevoel Middag!

De betreffende inwoners worden persoonlijk uitgenodigd.

voedselkastVoedselkast

Extra aandacht voor de vernieuwde voedselkast bij de Doarpskeamer. 

De voedselkast is een kast waar inwoners houdbare levensmiddelen en toiletartikelen kunnen brengen of meenemen. Met deze voedselkast helpen we elkaar, een win-win situatie voor inwoners die hulp nodig hebben en diegene die een product kunnen missen. Hebt u thuis een product staan waar u niets mee doet? Kom het product dan brengen en zet het in de voedselkast. Denk hierbij aan houdbaar voedsel, bv. blik soep, koffie/thee, afwasmiddel, rijst, pasta, koekjes, tandpasta, maandverband, shampoo e.d. Graag geen aangebroken producten of levensmiddelen die over datum zijn.

De vernieuwde voedselkast staat buiten in het gangpad tussen de Doarpskeamer en de Skuorre, aan de Lange Miente 5, te Akkrum.

Vrijdag 17 mei 16.00 – 17.00 uur, maar kan ook altijd op andere dagen en tijden. De voedselkast is 24 uur per dag open.

Blokkenschema

 

Blokkenschema

Dit is een overzichtelijk schema met alle activiteiten die de Doarpskeamer organiseert bij Akkrum Bloeit 13-17 mei.

Meer nieuws en activiteiten

Zomer vakantie

vakantieDe afgelopen maanden waren er in de Doarpskeamer weer veel activiteiten. Nu de zomer in aantocht is en mensen met vakantie gaan, druk zijn in de tuin of andere bezigheden hebben, stoppen we even met activiteiten.

Ook de Doarpskeamer heeft vakantie. De Doarpskeamer is gesloten tijdens de vakantie, van zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024, met uitzondering van vastgestelde verhuurafspraken en de dinsdagmorgen Inloop.

Lees meer …

Opening nieuwe Túnkeamer

fotos tuinkamer page 0001Wat zijn we als bestuur blij met de nieuwe tuinkamer, de Túnkeamer. Sinds eind 2023 is er hard gewerkt, eerst de sloop van de oude kamer en daarna is door vakmensen, maar ook door vrijwilligers, de nieuwe aanbouw gerealiseerd.

Het was een hele klus, maar de Túnkeamer is nu klaar! Een prachtige, lichte ruimte, waar voornamelijk vergaderingen en presentaties zullen plaatsvinden en waar het Filmhuis Akkrum voortaan ook de zondagmiddag-films zullen laten zien.

Lees meer …

Open dag 14 september

open dag 24Vast voor in de agenda: op zaterdag 14 september 2024 is er in de Doarpskeamer weer een Open-dag, waar alle activiteiten voor het herfst- en winterseizoen worden gepresenteerd. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Meer informatie volgt na de vakantie.

Bloeiweek

foto bloeiweekBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

De hele week waren er veel activiteiten in Akkrum-Nes met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Natuurlijk deed de Doarpskeamer Akkrum-Nes daar ook aan mee. Iedere dag waren er activiteiten, niet alleen de vaste activiteiten, maar ook activiteiten speciaal voor de Bloeiweek.

Lees meer …

De Lantearne tún

lanteranetun nijsbriefOok dit jaar is er weer een programma georganiseerd door de Lantearnetúngroep samen met de Doarpskeamer. Elkaar ontmoeten en genieten van het diverse aanbod. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanvang altijd om 15.30 uur tot 16.30 uur met tussendoor een korte thee/koffie pauze. Bij slecht weer is het optreden in de Lantearne.

Lees meer …

De nieuwe voedselkast

nwe voedselkast 2Bij de Doarpskeamer staat sinds kort een nieuwe voedselkast. De oude kast was nodig aan vervanging toe. Het is mooie houten kast, gemaakt van oud hout, een duurzame kast dus.

De voedselkast staat onder de overkapping tussen de Doarpskeamer en de Skuorre. De afgelopen jaren is er druk gebruik van gemaakt, regelmatig worden er houdbare producten door inwoners van Akkrum-Nes gebracht en gehaald.

Lees meer …

De tuin

tuin annekeWat zijn we blij met onze tuin. Prachtig al die voorjaarsbloemen met paarse en witte akelei, knal-oranje Oosterse klaproos, anemoontjes, vrouwenmantel, hortensia’s en nog veel meer prachtig groen. De tuin wordt al jaren trouw onderhouden door Anneke Travaille, een vrouw met gouden hart en groene vingers. Je ziet haar vaak op de knieën aan het werk in de tuin.

Anneke heel erg veel dank voor je inzet. Wat zijn we blij met jou!

Vrijmarkt

koningsdag 24Vrijmarkt op Koningsdag

De vrijmarkt op Koningsdag op 27 april 2024, welke werd georganiseerd door de Doarpskeamer en een aantal vrijwilligers, was een groot succes. De Lange Miente was (deels) afgesloten, waar een kleine 30 handelaren en handelaartjes hun waar konden verkopen. Ook was er rondom de Doarpskeamer van alles te doen met o.a. cup-cakes versieren, schminken, een horecapleintje voor een sapje en een hapje.

Lees meer …

Optreden in de Lantearnetún

patorietún.mei.24Zondagmiddag 26 mei om 15.30 uur:  Concert Samoosara & Friends

 Al meer dan 10 jaar trakteert Samoosara haar publiek op een veelzijdig cultureel programma van Jiddische muziek. Met veel Friese teksten en witzen (grappen) voor een breed publiek. Samoosara bestaat uit Johan Cnossen (dwarsfluit en zang) uit Broek, Wietze de Jong (accordeon en zang) uit Lippenhuizen en Anje de Jong (viool en zang) uit Hemrik.

Lees meer …

Akkrum Ald en Nij

foto.1.ald en nijfoto.2ald en nijJusterjûn 10 april hat ‘stifting Akkrum Ald en Nij wer in moaie presentaasje hân oer de Leppedyk en Leppehiem. In moaie jûn mei moaie plaatsjes om sjen te litten yn de doarpskeamer oan de Lange Miente. De Leppedyk is in âlde stritte mei syn molen, stoomkast, theetúntsjes âlde wentsjes en bewenners.

Lees meer …

Túnkeamer

foto túnkeamer.5

De inrichting maakt de tuinkamer wel af. Zo uitnodigend en gezellig. De gordijnen komen 21 mei en dan is het klaar. Met dank aan Agnes en Anna die heel veel uren hebben gestoken in de aankleding van de tuinkamer.

Interview met Tryntsje Greijdanus

foto TrijntsjeInterview met Trryntsje Greijdanus

De workshop vilten wordt door Tryntsje in De Doarpskeamer gegeven. Reden voor mij om bij haar langs te gaan.

Ik word hartelijk ontvangen in haar jaren 30-woning op de Koarte Miente. Wat een gezellig huis. Veel van de aankleding is door Tryntsje zelf gemaakt.

Volgens mij hou je echt van handwerken.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 28 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 29 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 30 mei 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 31 mei 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 04 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 05 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 06 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 07 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 11 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 12 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 13 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 14 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 18 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 19 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 20 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 21 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
zaterdag 22 juni 2024
11:00 13:00
 Opening nieuwe Túnkeamer
dinsdag 25 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 26 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 27 juni 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 28 juni 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 02 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 02 juli 2024
19:30 21:30
 Akkrum Ald en Nij
woensdag 03 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 04 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 09 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 10 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 11 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 16 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 17 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 18 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 23 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 24 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 25 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop