Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

foto InaOp een maandagmiddag stap ik binnen bij Ina op de Sinnebuorren. In haar voortuin staan voor mij onbekende, maar prachtige planten. Dat zijn salvia’s zegt Ina. Ik kijk ervan op; nog nooit deze salvia gezien. (Thuis opgezocht. Het is een salie grahamii; een struiksalavia die hoog kan worden en wintervast. Voor de tuinliefhebbers: een kijkje op internet is de moeite waard). Het is een fraai welkom bij de verder ook goed onderhouden tuin.

Ik bespeur een Groningse tongval bij Ina. Kom je uit Groningen?

Ja, ik ben geboren in Veendam in de kraamkliniek. Daarna heb ik eerst één jaar met mijn ouders, ik weet dat natuurlijk niet meer, bij mijn opa en oma in Nieuwe Pekela gewoond. Mijn ouders hebben een huis verbouwd in Eexterveenschekanaal. Daar heb ik heel lang gewoond. In Eexterveenschekanaal was een lagere school. De middelbare school stond in Veendam. Daar ging ik naar de huishoudschool.

Vond je handwerken toen ook al leuk?

Nee, ik vond handwerken vreselijk. Op school mochten we kiezen tussen handenarbeid en handwerken. Ik koos handenarbeid want handwerken: daar had ik niets mee.

Wat ben je uiteindelijk geworden qua beroep?

Ik heb een opleiding, niet afgerond, tot coupeuse gevolgd.

We  kijken elkaar even aan en we schieten in de lach. Dat moet je even uitleggen Ina, een hekel aan handwerken en dan volg je een opleiding tot coupeuse!

Dat zit zo vertelt Ina, mijn moeder kon echt heel goed naaien. En op een dag had ik een mooi bloesje gezien, patroonblad kwam op tafel , zij legde mij uit welke lijnen ik moest volgen, dat was dan jouw maat, ga je gang als je er niet uitkomt. Ik ben in de tuin dan roep je maar. Ik heb toen een bloesje gemaakt voor mijzelf. Het was een wit bloesje met een overslag. Ik zie het nog zo voor mij.

En toen werd je gegrepen door kleren naaien?

Ik vond het wel heel leuk. En mensen vonden de dingen die ik maakte ook mooi. Het trouwcolbert van mijn vader, mooi donkerblauw, mocht ik hebben.  Hij paste er toch niet meer in. Ik heb er een stuk afgeknipt en er een mooi hip, kort jasje van gemaakt. Er is mij wel eens 50 gulden geboden voor dat jasje. Maar ik verkocht het niet.

Dus na je huishoudschool ging je een opleiding tot coupeuse volgen.

Nee hoor, na de huishoudschool ging ik eerst nog een 2 jarige opleiding volgen; de INTAS. Dat was een soort oriëntatiefase als je nog niet wist van je wilde worden. Ik dacht dat ik wist wat ik wilde. Ik wilde wel bejaarden helpende worden. Dus ik startte met deze opleiding. Het werken met bejaarden vond ik leuk. Maar de opleiding niet. Er waren vrouwen die deze opleiding volgden en zij hadden soms al jarenlang ervaring als helpende. Dus als er vragen werden gesteld dan waren zij er als de kippen bij om de antwoorden te geven. Men vond mij wat stil en teruggetrokken. Maar ik kreeg niet de tijd om na te denken over een antwoord. Na 1 jaar ben ik met deze opleiding gestopt.

Daarna ben ik pas gestart met de opleiding coupeuse. Ik heb een tijd gewerkt bij de Gouden Schaar. Maar dat is herstelwerk: ritsen inzetten enz. Ik vind het leuk om echt iets nieuws te maken.

Woonde je toen nog steeds in Eexterveenschekanaal?

Ja zeker. En toen ik trouwde zijn we in het huis van mijn ouders gaan wonen. Zij hadden een nieuw huis laten bouwen en wij konden toen in hun huis.

Was dat niet vreemd? Werd dat huis wel van jullie zelf of bleef je eigenlijk in het ouderlijk huis wonen?

Nee hoor, dat huis werd echt van ons zelf. Ik heb echt lang in Eexterveenschekanaal gewoond. Toen ik kinderen kreeg bleef ik full time thuis. Ik heb een zoon en een dochter. En ook een kleindochter.

Ondertussen waren wij verhuist naar Wildervank. Mijn huwelijk liep helaas stuk en toen ging ik terug naar Eexterveenschekanaal. Een vertrouwde omgeving en ik kon er een huisje huren op een vakantiepark. Ik kende het dorp goed en ik werd er, als vrijwilligster, beheerder van het dorpshuis van Eexterveenschekanaal. Ons dorp was maar klein maar het dorpshuis was ook heel belangrijk voor de omliggende dorpen. In het dorpshuis in Eexterveenschekanaal werd gebiljart, darts gespeeld, geklaverjast, tai chi , spirituele beurs, sinterklaas, spooktocht, elke maand een buffet ,feesten en partijen gegeven. Er waren altijd activiteiten.

Wat deed je als beheerder?

Wat deed ik niet! De planning/agenda, de inkoop, het onderhoud (groot woord) ik was aanwezig als er iemand kwam voor onderhoud, de begroting van drankjes en snacks, Ik deed als beheerder van alles en ik vond het heel leuk om te doen. Ik had zicht op alles wat er gebeurde. Er waren zoveel sociale contacten: echt heel fijn. Met de verenigingen, de bezoekers, de vertegenwoordigers enz. Ik kreeg daar heel veel energie van.

En toen kwam je in Friesland terecht. Hoe kwam dat?

Ik woonde inmiddels al bijna 9 of 10 jaar in het vakantiehuisje in Eexterveenschekanaal. Toen besloot de gemeente om te gaan handhaven; dus moesten de mensen die er vast in woonden verhuizen. Ik stond toen ingeschreven bij een woningbouwcoöperatie voor een huurwoning in Drenthe. Ik had inmiddels mijn man Cor leren kennen en hij stond in Friesland ingeschreven voor een huurwoning. We konden een woning krijgen in Noordlaren. Wat een somber en naar huis. We zagen het en we wisten direct “hier gaan wij niet wonen”.  En toen kwam dit huis; een nieuw huis op de Sinnebuorren in Akkrum. En zo kwamen wij hier in 2019 te wonen. Cor werd vrij snel actief in de Doarpskeamer.

Jij niet?

Nee, ik was beheerder geweest van een Dorpshuis en daar was ik voor heel veel dingen verantwoordelijk. Ik had dat met zoveel plezier en inzet gedaan. Ik wilde niemand voor de voeten lopen want ik kon dat oude werk natuurlijk niet zomaar in De Doarpskeamer oppakken. Dus ik heb het eerst voorzichtig aangedaan.

En ondertussen werd Cor ziek.

Ja, dat was zorgelijk. We hadden trouwplannen maar Cor kreeg niet genoeg tijd . Eelco Sixma heeft er toen voor gezorgd dat Cor en ik op heel korte termijn konden trouwen. Dat is dus gelukkig gelukt voordat Cor stief.

Ondertussen was je wel actief geworden in De Doarpskeamer

Ja, Hennie vroeg of ik de planning van de gastvrouwen wilde doen. En dat wilde ik wel en doe ik nog steeds. Ik zit inmiddels ook in de activiteitencommissie en we hebben het werk, zoals contact met de vrijwilligers, nu verdeeld. We zijn nu nog met drie maar straks zijn we met zijn vieren. En dan is het prima te doen. Verder speel ik wel een rol bij de winterfair. Om een leuke fair te hebben moet er best het één en ander geregeld worden. Daar speel ik dus een rol in. En ik ben nu ook havenmeester en dat vraagt in de zomer wel tijd.

Hoe ben je daar ingerold?

Cor werd havenmeester; hij haalde het havengeld op bij de bootjes. Hij sprak met de mensen en ik schreef het bonnetje. Het laatste rondje deden we op de motorfiets met zijspan. Dat vonden mensen wel leuk en dan had je altijd wel een praatje. Nu doe ik het rondje op de fiets.

Ik zie op de fiets een kinderzitje? Gaat je kleindochter mee?

Mijn kleindochter Tess is nu vier jaar. Ze moet nu naar school, dus het is even plannen. Maar logeren bij oma vindt ze heel fijn.

En oma ook volgens mij. (De ogen van Ina spatten van liefde als ze over Tess praat)

Acht ja, bij oma mag meer hé. Frietjes eten en dan bij de friettent, niet thuis, want daar kun je nog een soft ijsje krijgen. En gezellig bij oma in bed want dan kunnen we filmpjes kijken op netflix. Bij oma’s mag er altijd mee dan thuis hé. En ze gaat inderdaad straks weer achter op de fiets mee als we het geld gaan innen bij de boten.

Na twee uur gezellig met elkaar gesproken te hebben ga ik weer naar huis. Ina heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Maar het is een sterke vrouw en als er iets moet gebeuren en Ina zegt dat ze het regelt, dan weet je één ding zeker: het komt prima voor elkaar.

Meer nieuws en activiteiten

Stipersjûn Akkrum Ald en Nij

akkrumaldnijkopie3 46 154Stipersjûn Akkrum Ald en Nij 2024.

CB van Woerden: Fan oaljestamperij oant tsiiseksport en greathannel.

Akkrum - Op woansdei 6 novimber organisearret de Stifting Akkrum Ald en Nij syn jierlikse Stipersjûn yn de grutte seal fan Leppehiem oan de Leppedyk yn Akkrum. Ek dit kear hawwe we nijsgjirrige ûnderwerpen foar jo.

We begjinne mei ‘In slach troch Akkrum’, in plaatsje mei in praatsje, mei dêryn âld-Akkrumers. Nei it skoft gean we nei de presintaasje “CB van Woerden: Fan oaljestamperij oant tsiiseksport en greathannel”, fan Jan Eijzenga.

Lees meer …

Workshops info

workshopsDe workshops van het herfst/winterseizoen 2024 zijn inmiddels gestart. Heel veel mensen hebben zich aangemeld en zijn enthousiast. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.

Door de grote belangstelling zijn en aantal workshop volgeboekt, maar mocht je toch graag mee willen doen, dan is er de mogelijkheid om je op de wachtlijst te plaatsen. Mochten er mensen zich afmelden, dan is er misschien nog een kans om mee te doen.

Helaas is het een aantal keren gebeurd dat belangstellenden die zich hadden opgegeven, maar niet bij de workshop aanwezig waren en zich ook niet hadden afgemeld.

Lees meer …

Workshops en activiteiten okt. nov. 2024

workshops

Workshops en activiteiten oktober en november 2024

Kleien met Loes  17 okt  13.30–16.30 uur

Filmhuis 20 okt. 14:00 uur

Eco printen  21 okt 13.00 – 16.30 uur

Wolvilten 22 okt 14.00 tot 16.00 

Soepinloop  24 okt 12.00 – 13.00 

Stamboomonderzoek  24 okt 13.30 – 16.00 

Creatief in de Vakantie met (groot)ouders kind 28 okt 13.00 – 17.00

Lees meer …

Winterfair in de Doarpskeamer

winterfairIn de Doarpskeamer Akkrum-Nes wordt er net als voorgaande jaren begin november weer een winterfair georganiseerd.

Het duurt nog even, maar de winterse feestdagen komen er aan en dus een mooie gelegenheid om nu al vast op zoek te gaan naar cadeautjes. Tijdens de winterfair zijn er leuke hebbedingetjes te koop, veelal handgemaakt door een groep enthousiaste vrijwilligers. Ook bij veel vrijwilligers thuis is er hard gewerkt aan tassen, viltproducten, knuffeltjes, kerstversiering en woondecoraties. Leuke cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst of voor jezelf.

Lees meer …

Expositie kerststallen en -groepen

kerststalexpositieExpositie van kerststallen en kerstgroepen

Nieuw dit jaar is een expositie van kerststallen. Het gebruik van een kerststal is van oorsprong een katholieke traditie, maar tegenwoordig nemen ook andere culturen dit ritueel over. In kerken en huiskamers wordt met kerst een stalletje neergezet, met daarin de figuren uit het kerstverhaal.

Aan de oproep aan bewoners van Akkrum-Nes om hun kerststal een paar dagen uit te lenen, is goed gehoor aan gegeven. Er hebben zich een groot aantal inwoners aangemeld en dat is natuurlijk fantastisch.

Lees meer …

Verf technieken

verftechniekenIn november vindt er weer een workshop schilderen plaats. Vorig jaar was het verfgieten, dit jaar willen we bezoekers graag kennis laten maken met verschillende verftechnieken. Verftechnieken met behulp van plastic zakjes, lepels, garen, ketting,  stokjes, en ook je vingers. Pietha Draijer (eigenares van Robuuzt in Akkrum) en Sjoukje Feddes organiseren deze workshop en gaan met jullie aan de slag met diverse technieken.

Wanneer: Donderdagavond 21 november van uur 19.30 uur tot 21.30 uur
Kosten: € 8,50 waarvan € 2,00 voor koffie/thee 
Materialen: Wordt voor gezorgd!

Opgave: via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kerstballen (om)haken

kerstballen om hakenPrachtige gehaakte kerstballen, naar een idee van Sjoukje Feddes.

Doe mee en haak een leuke bal voor in je eigen kerstboom, maar ook leuk om als (kerst)cadeautje weg te geven.

Een beetje kunnen haken is wel handig.

Wanneer: Vrijdagmorgen 6 december van 10 uur tot 12 uur
Kosten: € 3,50 inclusief koffie/thee
Materialen: wij regelen kleurige katoen, garen en kerstballen
Zelf meenemen: haaknaald(en) en eventueel eigen kerstballen en/of garen
Opgave: e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Interview met Gerkje Hijlkema

0e8c9637 0076 44a6 b9da 4adcb6b25757Op een druilerige dinsdagmiddag stap ik het huis binnen van Gerkje. Het eerste wat mij opvalt is het mooie uitzicht over de weilanden. Wat een prachtig uitzicht; als je bij zo’n uitzicht aan het aanrecht staat is dat geen straf.

Gerkje beaamt dat het uitzicht inderdaad prachtig is. En toch overwegen ze om te verhuizen. Nee toch……..waarom? Daar komen we vast tijdens dit gesprek nog wel op, is de reactie van Gerkje.

Zij en haar partner wonen hier sinds januari 2018 en sindsdien zijn we ook niet meer op vakantie geweest. Als je hier bent, ben je al op vakantie toch zegt Gerkje.

Lees meer …

Interview met Gerkje Hijlkema

0e8c9637 0076 44a6 b9da 4adcb6b25757Op een druilerige dinsdagmiddag stap ik het huis binnen van Gerkje. Het eerste wat mij opvalt is het mooie uitzicht over de weilanden. Wat een prachtig uitzicht; als je bij zo’n uitzicht aan het aanrecht staat is dat geen straf.

Gerkje beaamt dat het uitzicht inderdaad prachtig is. En toch overwegen ze om te verhuizen. Nee toch……..waarom? Daar komen we vast tijdens dit gesprek nog wel op, is de reactie van Gerkje.

Zij en haar partner wonen hier sinds januari 2018 en sindsdien zijn we ook niet meer op vakantie geweest. Als je hier bent, ben je al op vakantie toch zegt Gerkje.

Lees meer …

Voor wie steek jij een kaarsje aan?

voor wie steek jij een kaarsje aanDoarpsbreed Helpt, een samenwerking tussen Plaatselijk Belang, de Terptsjerke, Raad van Kerken en de Doarpskeamer, organiseren zaterdag 2 november samen een herdenking ter nagedachtenis aan mensen die gemist worden.

Op 2 november is het Allerzielen, een gedenkdag uit de Rooms-Katholieke traditie. Allerzielen wordt de laatste jaren ook door de andere gezindten en niet gelovigen toegepast.  De gedenkbijeenkomst is voor iedereen die stil wil staan bij verlies van een geliefde, ongeacht hoe lang of kort geleden. Mensen van voorbij, herdenken op een manier die bij je past. Iedereen is vrij om te komen en te gaan op een eigen moment.

Lees meer …

Breicafé

BreicaféMet ingang van donderdag 10 oktober is er, iedere oneven week, een gezellig breicafé in de Doarpskeamer. Voor beginners en gevorderden, iedereen is welkom!

Vanaf 14 uur. Kosten €2 voor “kôfje,tee en waarmte”.

Schuif gezellig aan!

Big shopper

2e tas.sjoukjeJe eigen BIG SHOPPER naaien!

Op 1 middag gaan we samen  aan de slag om een leuke tas te naaien. Ook voor de niet ervaren naaister, is dit goed te doen met mijn hulp.

Je kunt uit meerdere stoffen kiezen. De tas is van dubbele stof met een binnenzakje. 

Wanneer: donderdagmiddag 31 oktober van 13.30 uur tot ongeveer 17 uur

Kosten: € 7 inclusief stoffen en € 2 voor de Doarpskeamer ( thee/koffie)

Graag zo mogelijk eigen naaimachine meenemen. Er zijn 2 naaimachines aanwezig voor wie er geen heeft. Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    En …. VOL=VOL

Voor meer info kun je mij bellen op 06-46124114  Sjoukje Feddes

Binnenkort:

dinsdag 22 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 22 oktober 2024
14:00 16:00
 Wolvilten
woensdag 23 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 24 oktober 2024
00:00 13:00
 Soepinloop
donderdag 24 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 24 oktober 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
donderdag 24 oktober 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
donderdag 24 oktober 2024
14:00 16:00
 Wolvilten
maandag 28 oktober 2024
13:00 17:00
 Help pake of beppe de herfstvakantie door
dinsdag 29 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 30 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 31 oktober 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 31 oktober 2024
13:30 17:00
 Big shopper
zaterdag 02 november 2024
19:00 20:00
 Voor wie steek jij een kaarsje aan?
maandag 04 november 2024
13:00 16:00
 Wol spinnen
dinsdag 05 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 05 november 2024
10:00 16:00
 Winterfair
woensdag 06 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 06 november 2024
10:00 16:00
 Winterfair
woensdag 06 november 2024
19:30 21:30
 Stipersjûn Akkrum Ald en Nij
donderdag 07 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 07 november 2024
10:00 16:00
 Winterfair
vrijdag 08 november 2024
10:00 16:00
 Kerststal-expositie
vrijdag 08 november 2024
10:00 16:00
 Winterfair
zaterdag 09 november 2024
10:00 16:00
 Kerststal- expositie
zaterdag 09 november 2024
10:00 16:00
 Winterfair
maandag 11 november 2024
13:00 16:00
 Eco-printen
dinsdag 12 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 13 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 14 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 17 november 2024
14:00 16:30
 Filmhuis Akkrum-Nes
maandag 18 november 2024
19:15 21:00
 3 Lezingen door Ida de Haan
dinsdag 19 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 20 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 21 november 2024
00:00 13:00
 Soepinloop
donderdag 21 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 21 november 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
donderdag 21 november 2024
19:30 21:30
 Verftechnieken
maandag 25 november 2024
13:00 16:00
 Wol spinnen
dinsdag 26 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 27 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 28 november 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 01 december 2024
16:00 19:00
 Koken zonder pakjes en zakjes
dinsdag 03 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 04 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 05 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 06 december 2024
10:00 12:00
 Kerstballen (om)haken
maandag 09 december 2024
13:00 16:00
 Wol spinnen
maandag 09 december 2024
19:15 21:00
 3 lezingen door Ida de Haan
dinsdag 10 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 11 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 12 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 15 december 2024
14:00 16:30
 Filmhuis Akkrum-Nes
dinsdag 17 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 18 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 19 december 2024
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 19 december 2024
13:30 16:00
 Stamboom onderzoek
donderdag 19 december 2024
19:30 21:00
 Bloemschikken Kerst