Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

foto InaOp een maandagmiddag stap ik binnen bij Ina op de Sinnebuorren. In haar voortuin staan voor mij onbekende, maar prachtige planten. Dat zijn salvia’s zegt Ina. Ik kijk ervan op; nog nooit deze salvia gezien. (Thuis opgezocht. Het is een salie grahamii; een struiksalavia die hoog kan worden en wintervast. Voor de tuinliefhebbers: een kijkje op internet is de moeite waard). Het is een fraai welkom bij de verder ook goed onderhouden tuin.

Ik bespeur een Groningse tongval bij Ina. Kom je uit Groningen?

Ja, ik ben geboren in Veendam in de kraamkliniek. Daarna heb ik eerst één jaar met mijn ouders, ik weet dat natuurlijk niet meer, bij mijn opa en oma in Nieuwe Pekela gewoond. Mijn ouders hebben een huis verbouwd in Eexterveenschekanaal. Daar heb ik heel lang gewoond. In Eexterveenschekanaal was een lagere school. De middelbare school stond in Veendam. Daar ging ik naar de huishoudschool.

Vond je handwerken toen ook al leuk?

Nee, ik vond handwerken vreselijk. Op school mochten we kiezen tussen handenarbeid en handwerken. Ik koos handenarbeid want handwerken: daar had ik niets mee.

Wat ben je uiteindelijk geworden qua beroep?

Ik heb een opleiding, niet afgerond, tot coupeuse gevolgd.

We  kijken elkaar even aan en we schieten in de lach. Dat moet je even uitleggen Ina, een hekel aan handwerken en dan volg je een opleiding tot coupeuse!

Dat zit zo vertelt Ina, mijn moeder kon echt heel goed naaien. En op een dag had ik een mooi bloesje gezien, patroonblad kwam op tafel , zij legde mij uit welke lijnen ik moest volgen, dat was dan jouw maat, ga je gang als je er niet uitkomt. Ik ben in de tuin dan roep je maar. Ik heb toen een bloesje gemaakt voor mijzelf. Het was een wit bloesje met een overslag. Ik zie het nog zo voor mij.

En toen werd je gegrepen door kleren naaien?

Ik vond het wel heel leuk. En mensen vonden de dingen die ik maakte ook mooi. Het trouwcolbert van mijn vader, mooi donkerblauw, mocht ik hebben.  Hij paste er toch niet meer in. Ik heb er een stuk afgeknipt en er een mooi hip, kort jasje van gemaakt. Er is mij wel eens 50 gulden geboden voor dat jasje. Maar ik verkocht het niet.

Dus na je huishoudschool ging je een opleiding tot coupeuse volgen.

Nee hoor, na de huishoudschool ging ik eerst nog een 2 jarige opleiding volgen; de INTAS. Dat was een soort oriëntatiefase als je nog niet wist van je wilde worden. Ik dacht dat ik wist wat ik wilde. Ik wilde wel bejaarden helpende worden. Dus ik startte met deze opleiding. Het werken met bejaarden vond ik leuk. Maar de opleiding niet. Er waren vrouwen die deze opleiding volgden en zij hadden soms al jarenlang ervaring als helpende. Dus als er vragen werden gesteld dan waren zij er als de kippen bij om de antwoorden te geven. Men vond mij wat stil en teruggetrokken. Maar ik kreeg niet de tijd om na te denken over een antwoord. Na 1 jaar ben ik met deze opleiding gestopt.

Daarna ben ik pas gestart met de opleiding coupeuse. Ik heb een tijd gewerkt bij de Gouden Schaar. Maar dat is herstelwerk: ritsen inzetten enz. Ik vind het leuk om echt iets nieuws te maken.

Woonde je toen nog steeds in Eexterveenschekanaal?

Ja zeker. En toen ik trouwde zijn we in het huis van mijn ouders gaan wonen. Zij hadden een nieuw huis laten bouwen en wij konden toen in hun huis.

Was dat niet vreemd? Werd dat huis wel van jullie zelf of bleef je eigenlijk in het ouderlijk huis wonen?

Nee hoor, dat huis werd echt van ons zelf. Ik heb echt lang in Eexterveenschekanaal gewoond. Toen ik kinderen kreeg bleef ik full time thuis. Ik heb een zoon en een dochter. En ook een kleindochter.

Ondertussen waren wij verhuist naar Wildervank. Mijn huwelijk liep helaas stuk en toen ging ik terug naar Eexterveenschekanaal. Een vertrouwde omgeving en ik kon er een huisje huren op een vakantiepark. Ik kende het dorp goed en ik werd er, als vrijwilligster, beheerder van het dorpshuis van Eexterveenschekanaal. Ons dorp was maar klein maar het dorpshuis was ook heel belangrijk voor de omliggende dorpen. In het dorpshuis in Eexterveenschekanaal werd gebiljart, darts gespeeld, geklaverjast, tai chi , spirituele beurs, sinterklaas, spooktocht, elke maand een buffet ,feesten en partijen gegeven. Er waren altijd activiteiten.

Wat deed je als beheerder?

Wat deed ik niet! De planning/agenda, de inkoop, het onderhoud (groot woord) ik was aanwezig als er iemand kwam voor onderhoud, de begroting van drankjes en snacks, Ik deed als beheerder van alles en ik vond het heel leuk om te doen. Ik had zicht op alles wat er gebeurde. Er waren zoveel sociale contacten: echt heel fijn. Met de verenigingen, de bezoekers, de vertegenwoordigers enz. Ik kreeg daar heel veel energie van.

En toen kwam je in Friesland terecht. Hoe kwam dat?

Ik woonde inmiddels al bijna 9 of 10 jaar in het vakantiehuisje in Eexterveenschekanaal. Toen besloot de gemeente om te gaan handhaven; dus moesten de mensen die er vast in woonden verhuizen. Ik stond toen ingeschreven bij een woningbouwcoöperatie voor een huurwoning in Drenthe. Ik had inmiddels mijn man Cor leren kennen en hij stond in Friesland ingeschreven voor een huurwoning. We konden een woning krijgen in Noordlaren. Wat een somber en naar huis. We zagen het en we wisten direct “hier gaan wij niet wonen”.  En toen kwam dit huis; een nieuw huis op de Sinnebuorren in Akkrum. En zo kwamen wij hier in 2019 te wonen. Cor werd vrij snel actief in de Doarpskeamer.

Jij niet?

Nee, ik was beheerder geweest van een Dorpshuis en daar was ik voor heel veel dingen verantwoordelijk. Ik had dat met zoveel plezier en inzet gedaan. Ik wilde niemand voor de voeten lopen want ik kon dat oude werk natuurlijk niet zomaar in De Doarpskeamer oppakken. Dus ik heb het eerst voorzichtig aangedaan.

En ondertussen werd Cor ziek.

Ja, dat was zorgelijk. We hadden trouwplannen maar Cor kreeg niet genoeg tijd . Eelco Sixma heeft er toen voor gezorgd dat Cor en ik op heel korte termijn konden trouwen. Dat is dus gelukkig gelukt voordat Cor stief.

Ondertussen was je wel actief geworden in De Doarpskeamer

Ja, Hennie vroeg of ik de planning van de gastvrouwen wilde doen. En dat wilde ik wel en doe ik nog steeds. Ik zit inmiddels ook in de activiteitencommissie en we hebben het werk, zoals contact met de vrijwilligers, nu verdeeld. We zijn nu nog met drie maar straks zijn we met zijn vieren. En dan is het prima te doen. Verder speel ik wel een rol bij de winterfair. Om een leuke fair te hebben moet er best het één en ander geregeld worden. Daar speel ik dus een rol in. En ik ben nu ook havenmeester en dat vraagt in de zomer wel tijd.

Hoe ben je daar ingerold?

Cor werd havenmeester; hij haalde het havengeld op bij de bootjes. Hij sprak met de mensen en ik schreef het bonnetje. Het laatste rondje deden we op de motorfiets met zijspan. Dat vonden mensen wel leuk en dan had je altijd wel een praatje. Nu doe ik het rondje op de fiets.

Ik zie op de fiets een kinderzitje? Gaat je kleindochter mee?

Mijn kleindochter Tess is nu vier jaar. Ze moet nu naar school, dus het is even plannen. Maar logeren bij oma vindt ze heel fijn.

En oma ook volgens mij. (De ogen van Ina spatten van liefde als ze over Tess praat)

Acht ja, bij oma mag meer hé. Frietjes eten en dan bij de friettent, niet thuis, want daar kun je nog een soft ijsje krijgen. En gezellig bij oma in bed want dan kunnen we filmpjes kijken op netflix. Bij oma’s mag er altijd mee dan thuis hé. En ze gaat inderdaad straks weer achter op de fiets mee als we het geld gaan innen bij de boten.

Na twee uur gezellig met elkaar gesproken te hebben ga ik weer naar huis. Ina heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Maar het is een sterke vrouw en als er iets moet gebeuren en Ina zegt dat ze het regelt, dan weet je één ding zeker: het komt prima voor elkaar.

Meer nieuws en activiteiten

Voorstelling in de Lantearnetún

pastorietuin.18Zondagmiddag 28 juli a.s., vindt er een voorstelling plaats in “de Lantearnetún”,  Boerestege 1 in Akkrum. Een gevarieerd programma van 15.30 uur tot circa  17.00 uur. Een gezellig samenzijn met thee of koffie in de pauze.  Gratis toegang, maar een vrijwillige bijdrage zal zeker op prijs worden gesteld!  Anton Ripassa  gaat verhalen vertellen, die afgewisseld worden met muziek van het accordeon duo “Myla” (Myriam Lindemann en Lammert Mink).        Anton Ripassa was ruim 25 jaar columnist voor een blad uit de Randstad.  Eén verhaal komt tegemoet aan het verzoek van Rein Huitema, contactpersoon van “de Lantearnetún”.

Lees meer …

Bofkontjes regeling

bobofkontjesDe subsidieregeling gaat in op 1 januari 2024 en heeft een looptijd van twee jaar. Om gebruik te maken van de Bofkontjessubsidie kopen ouders een compleet pakket voor de gehele luierperiode uit de ‘Kant en Klaartje-serie’van de leverancier Kaatje Katoen. De prijs voor een pakket is circa € 1.000 afhankelijk van het gekozen type luiers. De subsidie vanuit de gemeente is € 500 per pakket. Er is subsidie beschikbaar voor 70 pakketten.

Lees meer …

Opening Túnkeamer

tunkeamer.2De nieuwe Túnkeamer van Doarpskeamer Akkrum-Nes is zaterdag 22 juni 2024 officieel geopend. De oudste vrijwilliger Jeltsje Boonstra én de jongste vrijwilliger Gezina Koning liepen vanaf het Hennie Sixma-pleintje achter de doarpskeamer dwars door een papieren afscheiding de Túnkamer binnen. Interim-voorzitter Roland van der Starre zei ,,trots te zijn op deze nieuwe aanwinst, een verrijking voor de Doarpskeamer. Daarmee hebben we weer een extra plek om te verbinden’’.

Lees meer …

Optreden in de Lantearnetún

pastorietún.1Muziek in de Lantearnetún zondag 30 juni om 15.30 uur

Dag lieve mensen,

Graag stellen wij ons even voor. Wij zijn het muziekduo Nanne Kalma en Ankie van der Meer uit Gorredijk: www.nanne-ankie.nl

We hebben in het verleden in meerdere groepen gespeeld: Pugh’s Place, Irolt, Liereliet, Kat yn’t Seil … (en tegenwoordig ook Kajto) om er een paar te noemen.

We kijken er naar uit om op zondag 30 juni een aantal van onze liedjes te laten klinken in de Lantearnetún. Dat doen we zowel in het Fries als in een paar andere talen.

Lees meer …

Stap-in Vergeet me niet

vergeetmenietVakantieperiode

De inloop van de Stap-in Vergeet me niet vindt op vrijdag 14 juni voor de laatste keer plaats voor de zomervakantie. De start na de zomervakantie is gepland op vrijdag 2 augustus.

Zomer vakantie

vakantieDe afgelopen maanden waren er in de Doarpskeamer weer veel activiteiten. Nu de zomer in aantocht is en mensen met vakantie gaan, druk zijn in de tuin of andere bezigheden hebben, stoppen we even met activiteiten.

Ook de Doarpskeamer heeft vakantie. De Doarpskeamer is gesloten tijdens de vakantie, van zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024, met uitzondering van vastgestelde verhuurafspraken en de dinsdagmorgen Inloop.

Lees meer …

Opening nieuwe Túnkeamer

fotos tuinkamer page 0001Wat zijn we als bestuur blij met de nieuwe tuinkamer, de Túnkeamer. Sinds eind 2023 is er hard gewerkt, eerst de sloop van de oude kamer en daarna is door vakmensen, maar ook door vrijwilligers, de nieuwe aanbouw gerealiseerd.

Het was een hele klus, maar de Túnkeamer is nu klaar! Een prachtige, lichte ruimte, waar voornamelijk vergaderingen en presentaties zullen plaatsvinden en waar het Filmhuis Akkrum voortaan ook de zondagmiddag-films zullen laten zien.

Lees meer …

Open dag 14 september

open dag 24Vast voor in de agenda: op zaterdag 14 september 2024 is er in de Doarpskeamer weer een Open-dag, waar alle activiteiten voor het herfst- en winterseizoen worden gepresenteerd. Iedereen is natuurlijk van harte welkom. Meer informatie volgt na de vakantie.

Bloeiweek

foto bloeiweekBLOEIWEEK 12 MEI T/M 18 MEI 2024 in Akkrum-Nes

De hele week waren er veel activiteiten in Akkrum-Nes met als doel om gezonder te leven, meer aandacht te hebben voor de natuur en vooral ook om samen iets te ondernemen.

Natuurlijk deed de Doarpskeamer Akkrum-Nes daar ook aan mee. Iedere dag waren er activiteiten, niet alleen de vaste activiteiten, maar ook activiteiten speciaal voor de Bloeiweek.

Lees meer …

De Lantearne tún

lanteranetun nijsbriefOok dit jaar is er weer een programma georganiseerd door de Lantearnetúngroep samen met de Doarpskeamer. Elkaar ontmoeten en genieten van het diverse aanbod. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aanvang altijd om 15.30 uur tot 16.30 uur met tussendoor een korte thee/koffie pauze. Bij slecht weer is het optreden in de Lantearne.

Lees meer …

De nieuwe voedselkast

nwe voedselkast 2Bij de Doarpskeamer staat sinds kort een nieuwe voedselkast. De oude kast was nodig aan vervanging toe. Het is mooie houten kast, gemaakt van oud hout, een duurzame kast dus.

De voedselkast staat onder de overkapping tussen de Doarpskeamer en de Skuorre. De afgelopen jaren is er druk gebruik van gemaakt, regelmatig worden er houdbare producten door inwoners van Akkrum-Nes gebracht en gehaald.

Lees meer …

Optreden in de Lantearnetún

patorietún.mei.24Zondagmiddag 26 mei om 15.30 uur:  Concert Samoosara & Friends

 Al meer dan 10 jaar trakteert Samoosara haar publiek op een veelzijdig cultureel programma van Jiddische muziek. Met veel Friese teksten en witzen (grappen) voor een breed publiek. Samoosara bestaat uit Johan Cnossen (dwarsfluit en zang) uit Broek, Wietze de Jong (accordeon en zang) uit Lippenhuizen en Anje de Jong (viool en zang) uit Hemrik.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 23 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
zondag 28 juli 2024
15:30 17:00
 Voorstelling in de Lantearnetún
dinsdag 30 juli 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 02 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 06 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 09 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 13 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 16 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 20 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 23 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 27 augustus 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 30 augustus 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
dinsdag 03 september 2024
10:00 12:00
 Inloop
vrijdag 06 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop
vrijdag 13 september 2024
10:00 12:00
 Vergeet-me-niet inloop