Onze doarpskeamer
Waar elke dag wel iets te beleven is
Happy tegel
van happy stoneds
Onze vlag!

foto InaOp een maandagmiddag stap ik binnen bij Ina op de Sinnebuorren. In haar voortuin staan voor mij onbekende, maar prachtige planten. Dat zijn salvia’s zegt Ina. Ik kijk ervan op; nog nooit deze salvia gezien. (Thuis opgezocht. Het is een salie grahamii; een struiksalavia die hoog kan worden en wintervast. Voor de tuinliefhebbers: een kijkje op internet is de moeite waard). Het is een fraai welkom bij de verder ook goed onderhouden tuin.

Ik bespeur een Groningse tongval bij Ina. Kom je uit Groningen?

Ja, ik ben geboren in Veendam in de kraamkliniek. Daarna heb ik eerst één jaar met mijn ouders, ik weet dat natuurlijk niet meer, bij mijn opa en oma in Nieuwe Pekela gewoond. Mijn ouders hebben een huis verbouwd in Eexterveenschekanaal. Daar heb ik heel lang gewoond. In Eexterveenschekanaal was een lagere school. De middelbare school stond in Veendam. Daar ging ik naar de huishoudschool.

Vond je handwerken toen ook al leuk?

Nee, ik vond handwerken vreselijk. Op school mochten we kiezen tussen handenarbeid en handwerken. Ik koos handenarbeid want handwerken: daar had ik niets mee.

Wat ben je uiteindelijk geworden qua beroep?

Ik heb een opleiding, niet afgerond, tot coupeuse gevolgd.

We  kijken elkaar even aan en we schieten in de lach. Dat moet je even uitleggen Ina, een hekel aan handwerken en dan volg je een opleiding tot coupeuse!

Dat zit zo vertelt Ina, mijn moeder kon echt heel goed naaien. En op een dag had ik een mooi bloesje gezien, patroonblad kwam op tafel , zij legde mij uit welke lijnen ik moest volgen, dat was dan jouw maat, ga je gang als je er niet uitkomt. Ik ben in de tuin dan roep je maar. Ik heb toen een bloesje gemaakt voor mijzelf. Het was een wit bloesje met een overslag. Ik zie het nog zo voor mij.

En toen werd je gegrepen door kleren naaien?

Ik vond het wel heel leuk. En mensen vonden de dingen die ik maakte ook mooi. Het trouwcolbert van mijn vader, mooi donkerblauw, mocht ik hebben.  Hij paste er toch niet meer in. Ik heb er een stuk afgeknipt en er een mooi hip, kort jasje van gemaakt. Er is mij wel eens 50 gulden geboden voor dat jasje. Maar ik verkocht het niet.

Dus na je huishoudschool ging je een opleiding tot coupeuse volgen.

Nee hoor, na de huishoudschool ging ik eerst nog een 2 jarige opleiding volgen; de INTAS. Dat was een soort oriëntatiefase als je nog niet wist van je wilde worden. Ik dacht dat ik wist wat ik wilde. Ik wilde wel bejaarden helpende worden. Dus ik startte met deze opleiding. Het werken met bejaarden vond ik leuk. Maar de opleiding niet. Er waren vrouwen die deze opleiding volgden en zij hadden soms al jarenlang ervaring als helpende. Dus als er vragen werden gesteld dan waren zij er als de kippen bij om de antwoorden te geven. Men vond mij wat stil en teruggetrokken. Maar ik kreeg niet de tijd om na te denken over een antwoord. Na 1 jaar ben ik met deze opleiding gestopt.

Daarna ben ik pas gestart met de opleiding coupeuse. Ik heb een tijd gewerkt bij de Gouden Schaar. Maar dat is herstelwerk: ritsen inzetten enz. Ik vind het leuk om echt iets nieuws te maken.

Woonde je toen nog steeds in Eexterveenschekanaal?

Ja zeker. En toen ik trouwde zijn we in het huis van mijn ouders gaan wonen. Zij hadden een nieuw huis laten bouwen en wij konden toen in hun huis.

Was dat niet vreemd? Werd dat huis wel van jullie zelf of bleef je eigenlijk in het ouderlijk huis wonen?

Nee hoor, dat huis werd echt van ons zelf. Ik heb echt lang in Eexterveenschekanaal gewoond. Toen ik kinderen kreeg bleef ik full time thuis. Ik heb een zoon en een dochter. En ook een kleindochter.

Ondertussen waren wij verhuist naar Wildervank. Mijn huwelijk liep helaas stuk en toen ging ik terug naar Eexterveenschekanaal. Een vertrouwde omgeving en ik kon er een huisje huren op een vakantiepark. Ik kende het dorp goed en ik werd er, als vrijwilligster, beheerder van het dorpshuis van Eexterveenschekanaal. Ons dorp was maar klein maar het dorpshuis was ook heel belangrijk voor de omliggende dorpen. In het dorpshuis in Eexterveenschekanaal werd gebiljart, darts gespeeld, geklaverjast, tai chi , spirituele beurs, sinterklaas, spooktocht, elke maand een buffet ,feesten en partijen gegeven. Er waren altijd activiteiten.

Wat deed je als beheerder?

Wat deed ik niet! De planning/agenda, de inkoop, het onderhoud (groot woord) ik was aanwezig als er iemand kwam voor onderhoud, de begroting van drankjes en snacks, Ik deed als beheerder van alles en ik vond het heel leuk om te doen. Ik had zicht op alles wat er gebeurde. Er waren zoveel sociale contacten: echt heel fijn. Met de verenigingen, de bezoekers, de vertegenwoordigers enz. Ik kreeg daar heel veel energie van.

En toen kwam je in Friesland terecht. Hoe kwam dat?

Ik woonde inmiddels al bijna 9 of 10 jaar in het vakantiehuisje in Eexterveenschekanaal. Toen besloot de gemeente om te gaan handhaven; dus moesten de mensen die er vast in woonden verhuizen. Ik stond toen ingeschreven bij een woningbouwcoöperatie voor een huurwoning in Drenthe. Ik had inmiddels mijn man Cor leren kennen en hij stond in Friesland ingeschreven voor een huurwoning. We konden een woning krijgen in Noordlaren. Wat een somber en naar huis. We zagen het en we wisten direct “hier gaan wij niet wonen”.  En toen kwam dit huis; een nieuw huis op de Sinnebuorren in Akkrum. En zo kwamen wij hier in 2019 te wonen. Cor werd vrij snel actief in de Doarpskeamer.

Jij niet?

Nee, ik was beheerder geweest van een Dorpshuis en daar was ik voor heel veel dingen verantwoordelijk. Ik had dat met zoveel plezier en inzet gedaan. Ik wilde niemand voor de voeten lopen want ik kon dat oude werk natuurlijk niet zomaar in De Doarpskeamer oppakken. Dus ik heb het eerst voorzichtig aangedaan.

En ondertussen werd Cor ziek.

Ja, dat was zorgelijk. We hadden trouwplannen maar Cor kreeg niet genoeg tijd . Eelco Sixma heeft er toen voor gezorgd dat Cor en ik op heel korte termijn konden trouwen. Dat is dus gelukkig gelukt voordat Cor stief.

Ondertussen was je wel actief geworden in De Doarpskeamer

Ja, Hennie vroeg of ik de planning van de gastvrouwen wilde doen. En dat wilde ik wel en doe ik nog steeds. Ik zit inmiddels ook in de activiteitencommissie en we hebben het werk, zoals contact met de vrijwilligers, nu verdeeld. We zijn nu nog met drie maar straks zijn we met zijn vieren. En dan is het prima te doen. Verder speel ik wel een rol bij de winterfair. Om een leuke fair te hebben moet er best het één en ander geregeld worden. Daar speel ik dus een rol in. En ik ben nu ook havenmeester en dat vraagt in de zomer wel tijd.

Hoe ben je daar ingerold?

Cor werd havenmeester; hij haalde het havengeld op bij de bootjes. Hij sprak met de mensen en ik schreef het bonnetje. Het laatste rondje deden we op de motorfiets met zijspan. Dat vonden mensen wel leuk en dan had je altijd wel een praatje. Nu doe ik het rondje op de fiets.

Ik zie op de fiets een kinderzitje? Gaat je kleindochter mee?

Mijn kleindochter Tess is nu vier jaar. Ze moet nu naar school, dus het is even plannen. Maar logeren bij oma vindt ze heel fijn.

En oma ook volgens mij. (De ogen van Ina spatten van liefde als ze over Tess praat)

Acht ja, bij oma mag meer hé. Frietjes eten en dan bij de friettent, niet thuis, want daar kun je nog een soft ijsje krijgen. En gezellig bij oma in bed want dan kunnen we filmpjes kijken op netflix. Bij oma’s mag er altijd mee dan thuis hé. En ze gaat inderdaad straks weer achter op de fiets mee als we het geld gaan innen bij de boten.

Na twee uur gezellig met elkaar gesproken te hebben ga ik weer naar huis. Ina heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Maar het is een sterke vrouw en als er iets moet gebeuren en Ina zegt dat ze het regelt, dan weet je één ding zeker: het komt prima voor elkaar.

Meer nieuws en activiteiten

Aquarel Coopers-burg

CoopersburgAquarel van Coopersburg geschonken aan doarpskeamer.

Dinsdagmiddag heeft de doarpskeamer Akkrum Nes een aquarel van Coopersburg gekregen.

De aquarel is gemaakt door schilderes Clara Sloof uit Akkrum voor Bibeth Loock.

Bibeth woonde met An Gerritsma aan de Suster vd Vegtstrjitte. Op 93 jarige leeftijd is zij overleden. De familie Von Gellecom uit Limburg zijn haar erfgenamen. Zij troffen de aquarel in de nalatenschap en vinden dat het schilderij in Akkrum moet blijven.

Roland van der Starre en Pier van der Heide hebben het schilderij namens de doarpskeamer en Akkrum Ald en Nij in ontvangst mogen nemen.

Op de foto staan de gulle gevers de heer en mevrouw Von Gellecom.

Paasbrunch 15 april

foto paaslunch                           

Dinsdag 15 april van 11.30 tot ca. 14 uur in de Doarpskeamer!

Kosten: €10.=

Vooraf opgeven en graag betalen in de Doarpskeamer of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koningsdag 26 april

koningsdag

Akkrum - Doarpskeamer Akkrum-Nes organiseert samen met vrijwilligers op Koningsdag 26 april 2025 weer een Koningsmarkt met dit jaar extra veel kinderactiviteiten.

Tot een paar jaar geleden was het stil in Akkrum-Nes op Koningsdag. De Doarpskeamer is daarom tijdens de coronaperiode op Koningsdag gestart met het organiseren van de garagesale. Vorig jaar was er een vrijmarkt op de Lange Miente waar een kleine 30 deelnemers hun 2e hands-spulletjes te koop aanboden.

Ook dit jaar is er weer een 2e handsfeestje. En deze keer in combinatie met heel veel kinderactiviteiten, zoals sjoelen, loopslang, schminken, poffertjes, kroontjes knutselen, cup-cake versieren en natuurlijk een springkussen.

Lees meer …

Aanbod Lantearne-tún

pastorietún.1Lantearnetún

Deze zomer vinden er op vijf zondagmiddagen weer een aantal activiteiten plaats in de Lantearnetún.

Data: 25 mei, 22 juni, 25 juli, 31, 28 september. Over de invulling van het het programma volgt binnenkort meer nieuws!

Electra Doarpskeamer

tuin doarpskeamerElektrische installatie van de doarpskeamer vernieuwd.

Afgelopen maand heeft firma De Boer uit Akkrum de hele elektrische installatie van de doarpskeamer gecontroleerd op veiligheid. Alle punten die niet voldeden aan de norm hebben zij vernieuwd. Ze zijn met twee man bijna twee weken druk ermee geweest. Al met al een financiële rib uit ons lijf, maar noodzakelijk voor de veiligheid! We zijn blij dat we het werk hebben laten uitvoeren, al is het resultaat onzichtbaar.

Vernieuwen vloer Túnkeamer

foto túnkeamer.5Vernieuwen vloer Túnkeamer

Wat waren we blij met de nieuwe túnkeamer. Alles spic en span en met de visgraat vloer helemaal af. Maar wat een schrik: de vloerdelen werken zich los! Onlangs is de specialist van de groothandel komen kijken wat er mis is en hoe dat heeft kunnen ontstaan. Hebben Roland en Anne de vloer niet goed gelegd, was de ondervloer te vochtig, wordt de vloerverwarming te heet? Driekeer nee. De specialist kon het niet verklaren en concludeerde dat wij ons geld terug krijgen.

Lees meer …

Kleding reparatie Workshop

20250318 114813Kledingreparatie workshop

 Akkrum – De Doarpskeamer Akkrum-Nes start met kledingreparatie-workshops.

Zit er (bijna) een gat in je lievelingsbroek? Is de rits stuk of de broek te lang?

Heb je een rok met een losse naad of zoom of is de knoop eraf? 

Neem het mee naar deze workshop en repareer het zelf. (Een beetje ervaring met de naaimachine is wel een pré)

Lees meer …

Interview met Jelly Westerhuis

Jellie foto

Op een ronduit druilerige dag wandel ik langs het water naar het huis van Jelly.

 Wat een rustig stukje Akkrum. Een doodlopende weg, tja daar kom ik nooit. Bij Jelly ga je achterom, wat gebruikelijk is in Friesland.  Binnen is het gezellig en de kachel snort er op los. Met een lekker bakje begint Jelly met haar verhaal.

Ik ben geboren en opgegroeid in Workum. Op een boerderij in een groot gezin. Ik heb een leuke jeugd gehad. We waren heel veel buiten.

Op een boerderij dus, werkte je ook op de boerderij?

Lees meer …

Kunstlezing

KunstgeschiedenisKunstlezing

Mw. Janita Baron geeft dit voorjaar twee lezingen in de Doarpskeamer in Akkrum.

Dinsdag 25 maart

14.00-16.00 uur

Lezing 1

Hoe is het landschap door de eeuwen weergegeven in de schilderkunst?

Donderdag 10 april 19.30-21.30 uur

Lezing 2

“Een veld vol sculptuur”: een korte introductie in de verschillende stromingen en aan de hand van de collectie van Kröller-Müller is er een kennismaking met kubisme, futurisme en minimalisme. Een bezoekje aan het Kröller-Müller museum is na deze lezing vast niet meer hetzelfde.

De kosten van een lezing € 15 incl. koffie/thee.

Aanmelden via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. kunstlezing

Doarpskeamer bruist

Een gezellige drukte was het zaterdag 11  januari 2025  in de Doarpskeamer. Inwoners van Akkrum-Nes en omgeving konden kennismaken met workshops en activiteiten voor komende maanden. Bezoekers kwamen een kijkje nemen en veel mensen hebben zich in geschreven voor de diverse activiteiten.

Lees meer …

Internationale vrouwendag 8 maart 2025

Zaterdag 8 maart 2025  is  het Internationale Vrouwendag en ook in de Doarpskeamer willen we dat graag vieren. Vorig jaar hebben we met een aantal vrouwen naar een prachtige film gekeken en is er lang nagepraat over de vrouwenemancipatie. Het enthousiasme was groot, vandaar we dat op doe dag met een wat uitgebreider programma stil willen staan bij dit thema.

Lees meer …

Breicafé

BreicafSinds september 2024 is er ook een breicafé in de Doarpskeamer.

Breien is hip! De laatste tijd gaan veel mensen weer breien. En het is natuurlijk gezellig om dit samen te doen. Dat kan dus in het breicafé van de Doarpskeamer.

Het mooie van breien en haken is niet alleen het uiteindelijke resultaat, maar de hele weg ernaar toe. Bedenken van wat je wilt gaan maken, het uitzoeken van mooie garens en natuurlijk het breien zelf. Het breicafé is er om gezellig samen te breien, om patronen uit te wisselen en om elkaar te helpen en soms voor een bepaald doel samen te breien.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 08 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 09 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 09 april 2025
11:00 12:00
 Mei inoar lêze
donderdag 10 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 10 april 2025
19:00 21:00
 Bon bonds maken
donderdag 10 april 2025
19:30 21:30
 Kunstlezing
dinsdag 15 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 15 april 2025
11:30 14:00
 Paasbrunch 15 april
woensdag 16 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 17 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 22 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 23 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 23 april 2025
10:00 12:00
 Kleding reparatie workshop
woensdag 23 april 2025
11:00 12:00
 Mei inoar lêze
donderdag 24 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
zaterdag 26 april 2025
10:00 14:00
 Koningsdag
dinsdag 29 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 30 april 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 01 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 06 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 07 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 08 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 13 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 14 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 15 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 20 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 21 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 22 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 27 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 28 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 29 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 03 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop