Ida WestraHet is begin april en het voorjaar is losgebarsten. Bloeiende bomen, krokussen en beginnende tulpen begeleiden mij op weg naar het huis van Ida Westra. Na een klopje op het raam, waar ik Ida in de kamer aan de tafel zie zitten, wordt de deur opengedaan. Ik kom in een kamer die een kruising is tussen een huiskamer en atelier. Heel uitnodigend om lekker te zitten en tegelijkertijd uitnodigend om iets te gaan maken. Of het nu met stof, papier, karton, garen, verf of noem maar op is: het kan allemaal in deze kamer.

Nou, Ida, hier kun je lekker werken.

Ik was bezig met de winterfair. Dat weet je misschien wel, maar daar zijn wij al maanden mee bezig. Om de veertien dagen zijn wij met een groepje vrouwen in De Doarpskeamer bezig om spullen te maken voor de winterfair. De opbrengst is voor De Doarpskeamer en het wordt elk jaar ietsje meer.

Heb jij de creativiteit van huis uit meegekregen? Waren jouw ouders creatief?

Nee, ik heb geen ouders gehad zoals de meeste mensen. Wie mijn vader is weet ik niet. Mijn moeder werd ongehuwd zwanger toen ze 27 jaar was. Ik ben bij mijn oma opgegroeid in Sneek. Mijn moeder beviel van mij in de Sint Paula Stichting in Utrecht.

De Sint Paula Stichting was een opvanghuis, tijdelijk, voor ongehuwde moeders met een katholieke achtergrond. Zij konden hier bevallen en konden, of soms werden ze gedwongen, om hun kind daar achter te laten ter adoptie. Dit opvanghuis heeft in deze vorm tot 1966 bestaan. Vanaf 1972 kwamen er steeds vaker vrouwen die slachtoffer waren van huiselijk geweld. In 1998 fuseerde de Stichting met twee Blijf van mijn lijf huizen.

Mijn moeder had een baan in de lunchroom van V&D en moest met het openbaar vervoer naar Leeuwarden en weer terug. Ik lag nog in bed als ze weg moest en lag er al weer in als ze thuis kwam. En een vader miste ik niet. Ik zag wel bij andere kinderen dat er een vader was. Maar ik dacht er gewoon niet over na. Wat je niet hebt mis je niet. Het was gewoon zoals het was.

Mijn oma en mijn moeder waren wel afstandelijk.  Er werd goed voor mij gezorgd; ik kreeg goed eten en ik werd goed gekleed maar een lekkere knuffel zat er niet in.

Je bent helemaal opgegroeid bij jouw oma in Sneek?

Nee, mijn moeder trouwde toen ik bijna 7 jaar was. Maanden eerder werk ik “opeens”geplaatst bij andere mensen omdat mijn oma langdurig in het ziekenhuis terecht kwam. Ik werd geplaatst bij een man die bij zijn moeder en zijn broer woonde.  Deze man werd mijn stiefvader. Zij woonden op het kerkhof. Voor mij was het toen ook “het was gewoon zoals het was”. Na schooltijd kreeg ik een overal aan en klompen en hup buiten spelen. We hadden geen speelgoed maar er was altijd wel hout, touw, spijkers om iets van te maken. En ik klom in bomen en maakte hutten met andere kinderen.  

Ik weet nog wel goed dat een man een keer zei “ook al leg je hier 100.000 gulden neer, ik kom het niet halen”. Ik snapte dat niet maar ja…het kerkhof. Met het huwelijk erkende mijn stiefvader mij als zijn biologische kind; ik heb nu juridisch wel een vader. Mijn ouders kregen samen nog twee kinderen, een jongen en een meisje. Maar er zit wel een groot leeftijdsverschil tussen mij en mijn broer en zus. Zij waren nog jong toen ik al op kamers ging in Groningen voor een studie.

Kijk je met een goed gevoel terug op de tijd met jouw moeder, een vader en broer en zus?

Mijn moeder moest stoppen met werken omdat zij trouwde. Mijn vader werkte maar had last van epilepsie en voordat hij een aanval kreeg liet hij “bijzonder” gedrag zien. Dat maakte het niet echt fijn thuis.

Maar op kamer in Groningen? Je ouders lieten je wel doorleren?

Ja hoor, ik heb eerst de MULO B gedaan met handelsrekenen. Dus ik had ook een middenstandsdiploma. Aan de lagere school en MULO tijd heb ik geen goede herinneringen. Ik werd geplaagd omdat ik op het kerkhof woonde. Geen fijne tijd. Na de MULO ging ik naar de HAVO.  Aan het eind van HAVO 4 kreeg ik stemklachten; ik had een verlamming aan de stembanden. Ik heb jaren niet kunnen praten.

Niet kunnen praten? Ida, wat vreselijk voor een jong iemand!

Dat was het ook. En ik werd er ook mee geplaagd. Ik heb wel een keer een jongen die mij erg plaagde beetgepakt en op zijn bank “neer gekwakt”. Iedereen was stil en daarna liep die jongen met een grote boog om mij heen.

Hoe ging dat met mondelinge examens als je niet kon praten?

Iedereen zocht een oplossing en improviserend kwam ik door de mondelinge tentamens. Ik kreeg mijn einddiploma en ben toen naar de HEAO gegaan in Groningen. Dat was toen echt nog wel een opleiding waar vooral jongens naar toe gingen. Er waren 600 studenten waaronder 4 meisjes.

Hoe ging het met je stemklachten?

Dat ging langzamerhand beter. Ik kon steeds vaker en langer praten. Maar ik zat meer in het UMCG dan op school. Ik moest de HEAO afbreken en ging weer naar Sneek. Ik was in Sneek actief in Jongens- en meisjes stad. Dat is wat hier de Spiekerspulwike is, in Sneek duurde dit langer nl. twee weken. Op een bepaald moment toen ik daar bezig was zeiden ze “er zijn twee mannen bij jouw thuis, die willen met je spreken”. Dat bleken twee mannen van gemeentewerken te zijn. Zij boden mij een baan aan. Deze heb ik aangenomen en dus ging ik als administratieve kracht aan het werk. Ik deed de administratie van woningbouw, grondbedrijf, gemeentewerken, zwembad, gemeentelijke reiniging en van het gezinsvervangende tehuis Kruizebroederhof. In die periode volgende ik een avondstudie: PD, MBA en later nog SPD. Deze laatste opleiding volgende ik deels in Den Haag.

Den Haag? Waarom in Den Haag?

Ik solliciteerde op een baan bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Zij zochten een buitendienstmedewerker voor de drie noordelijke provincies en dat leek mij wel wat. Deze baan was echter al verzegd maar zij wilden mij wel graag hebben op het kantoor in Voorburg. Vandaar dat ik in Den Haag terecht kwam. Op 30 april 1980, de Kroningsdag van Beatrix, moest ik verhuizen want op 1 mei kon ik beginnen.

Had je toen al huisvesting?

Ja, via een bedrijf kreeg ik twee adressen. Een was bij een man alleen, daar had ik geen zin in. De ander was in een soort woongroep; ik kwam door de ballotagecommissie en kon er gaan wonen. Dat was wel bijzonder. Het was een stichting die het huis huurde. Deze stichting had ook een kokkin in dienst. Elke dag om 17.55 ging de gong, dan moest je aan tafel komen. De gong ging nog een keer om 17.59 en om 18.00 uur precies kwam het eten op tafel.

Dat is bijzonder. Wel een mooie manier om mensen te leren kennen en gemakkelijk als je werkt.

Dat was het ook. Er woonde van alles: een bioloog, een concertzangeres, een museumfotograaf. Maar in het weekend moesten we zelf koken hoor. Ik werd penningmeester van de Stichting. Al vrij snel werd de stichting een vereniging en hebben we met elkaar het pand gekocht. Ik heb er gewoond van 1980 tot 1985 toen is het pand verkocht en kregen we allemaal een sommetje geld zodat we iets voor ons zelf konden kopen. In deze periode heb ik Ella leren kennen; we hebben tot 2003 een relatie gehad. Wij kochten een woning in het Statenkwartier. Een bovenwoning en later ook de benedenwoning. Ik heb daar zoveel geklust. Ik heb daar zelf een keuken ontworpen en gemaakt. En later in Duitsland opnieuw, maar toen o.a. een beukenhouten keuken.

De uitspraak van Pippie Langkous “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk wel dat ik het kan” past wel bij je hè. Werkte je nog steeds bij het CBS?

Nee hoor, ik had inmiddels gesolliciteerd met de IJshockeybond als administrateur. Maar op een gegeven moment gebeurde daar zaken waar ik niets mee te maken wilde hebben. Ik heb toen gesolliciteerd bij het Ministerie VROM; Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (bestaat nu niet meer). Ik heb daar 17 jaren gewerkt. Inmiddels had ik via avondopleidingen mij verder ontwikkeld en was ik accountant. Eind 1998 kreeg ik ernstige RSI klachten. Dat was toen heel nieuw, ze wisten nog niet precies wat het was. Ik kon niets meer vastpakken met mijn hand. Geen pen, geen kopje helemaal niets. En ik had pijn. Dan toch maar weer aan het werk na 8 maanden. Dat ging even goed en dan was ik er weer 5 maanden uit.  Mijn vertrouwde therapeut was verhuisd naar Duitsland. Ik ben naar Duitsland gegaan om mij daar te laten behandelen. Tijdens één van deze verblijven kreeg ik een telefoontje van Ella dat ze bij mij wegging. Dat was wel even rauw op het dak maar uiteindelijke voelde het wel als een bevrijding.

We praten even door over grenzen aangeven en hoe belangrijk dat is. Ida heeft dat deels geleerd in de periode dat ze niet kon praten. Als je te lang over jouw grenzen laat gaan, dan kun je op enig moment “ontploffen”.

Hoe ging het toen verder? Huis in Den Haag? Baan?

Inmiddels was ik twee jaar ziek en kreeg ik ontslag bij VROM.  Het huis in Den Haag werd verkocht en ik trok in bij het woongroepje van de therapeut in Duitsland. In september 2003 heb ik met een aantal mensen een boerderij gekocht in Duitsland. Het pand lag in het buitengebied van Kleef; uitzicht op de Rijn en op Emmerich. De mensen met wie ik de boerderij had gekocht wilden een geitenboerderij beginnen. Geitenboer zijn viel toch wel tegen. Deze mensen heb ik uitgekocht en vanaf dat moment heb ik steeds wel tijdelijke inwoning gehad. Het was een groot huis dus dat kon prima.

Wat deed je toen: geen baan, hoe kwam je de dag door.

Ach, de RSI was natuurlijk heel naar maar aan de andere kant een geschenk.

Een geschenk? Dat snap ik niet.

Omdat ik beperkingen had, mijn baan kwijt was moest ik op zoek naar wat IK nu echt wilde en wat IK kon. Er was een grote boomgaard met pruimen, appels, peren; noem maar op. Ik ben dus o.a. jam gaan maken, taarten gaan bakken en uiteindelijk zelfs zeepjes en badbruisballen. Ik volgde een cursus etherische oliën en edelstenen. En ik stapte in de organisatie van Flevovuur; dat hield mij wel bezig.

Flevovuur is een lowbudget kampeerweekend voor lesbische en biseksuele vrouwen dat elk jaar wordt gehouden.

Hoelang heb je in Duitsland gewoond?

Ik heb 13 jaar in Duitsland gewoond. Mijn laatste huisgenoot ging terug naar Nederland. Ik heb toen goed nagedacht of ik weer inwoning wilde en of ik daar de energie nog voor had. Het pand was groot en er was 3,5 hectare grond bij. Dat is heel veel. Ik heb de knoop doorgehakt en het pand verkocht. Dat was in mei 2016. Toen moest ik op zoek naar een plek om te wonen.

En dat werd dus Akkrum. Waarom Akkrum?

Een goede vriendin van mij, Mieke, woonde in Aldeboarn met haar man. Ik ken Mieke al 67 jaar; ze woonde in Sneek bij mij “om de hoek” en we speelden met elkaar. We zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Dus in de buurt van Aldeboarn leek mij wel wat. Toen ik dit huis in Akkrum zag wist ik meteen dat dit het was. Ik was de ruimte gewend en wilde niet opgesloten zitten. Dit huis kijkt uit over een weiland dus dit was het. En ik heb er geen moment spijt van gehad.

Voel je je thuis in Akkrum?

Ja, helemaal. Ik ben hier in juli 2016 komen wonen. Eerst wennen natuurlijk maar toen kwam Meet me at the fountain. Ik heb mij opgegeven als vrijwilliger en kwam in de bouwgroep terecht. De twee lantaarnpalen en de klok heb ik gemaakt. Zo leuk was dat en toen kwam van het één het ander. Via de Doarpskeamer heb ik mensen leren kennen en ben ik tot op de dag van de vandaag best heel actief. Mijn eerste workshop was het maken van vilten engelen en daarna heb ik van alles wel gegeven en gedaan. Bij het vogeltjes project heb ik 825 vogeltjes gemaakt.

Dus je blijft nog wel even?

Ik heb mijn beperkingen: een slecht hart en een onwillige knie. Maar Akkrum is wel mijn thuis geworden.

Om twee uur stapte ik bij Ida naar binnen en om half vijf stapte ik de lentedag weer in. Ida heeft geen gemakkelijke jeugd gehad maar met de houding “dit is wat het is” heeft ze wel haar eigen pad gelopen. En nu met Jelly, Jeltsje en Ina, het gezicht en de motor van de winterfair van De Doarpskeamer.

Meer nieuws en activiteiten

Foar Elkoar Sjop

Foar elkoar shop

FOAR ELKOAR SJOP OP LOCATIE 

Zaterdag 10 mei 2025 is de Foar elkoar sjop weer in de Skuorre van de Doarpskeamer Akkrum Nes, Lange Miente 5, 8991 BG Akkrum.  

Open: 10 mei van 10.30 tot 13.30.

We hebben kleding, decoratie, speelgoed, keukengerei en meer voor klanten van de Foar elkoar Sjop, maar ook voor een ieder die het nodig heeft in Akkrum en omgeving.

Zaterdag 20 september zijn we hier ook!

Interview met Ida Westra

Ida WestraHet is begin april en het voorjaar is losgebarsten. Bloeiende bomen, krokussen en beginnende tulpen begeleiden mij op weg naar het huis van Ida Westra. Na een klopje op het raam, waar ik Ida in de kamer aan de tafel zie zitten, wordt de deur opengedaan. Ik kom in een kamer die een kruising is tussen een huiskamer en atelier. Heel uitnodigend om lekker te zitten en tegelijkertijd uitnodigend om iets te gaan maken. Of het nu met stof, papier, karton, garen, verf of noem maar op is: het kan allemaal in deze kamer.

Nou, Ida, hier kun je lekker werken.

Lees meer …

Aquarel Coopers-burg

CoopersburgAquarel van Coopersburg geschonken aan doarpskeamer.

Dinsdagmiddag heeft de doarpskeamer Akkrum Nes een aquarel van Coopersburg gekregen.

De aquarel is gemaakt door schilderes Clara Sloof uit Akkrum voor Bibeth Loock.

Bibeth woonde met An Gerritsma aan de Suster vd Vegtstrjitte. Op 93 jarige leeftijd is zij overleden. De familie Von Gellecom uit Limburg zijn haar erfgenamen. Zij troffen de aquarel in de nalatenschap en vinden dat het schilderij in Akkrum moet blijven.

Roland van der Starre en Pier van der Heide hebben het schilderij namens de doarpskeamer en Akkrum Ald en Nij in ontvangst mogen nemen.

Op de foto staan de gulle gevers de heer en mevrouw Von Gellecom.

Paasbrunch 15 april

foto paaslunch                           

Dinsdag 15 april van 11.30 tot ca. 14 uur in de Doarpskeamer!

Kosten: €10.=

Vooraf opgeven en graag betalen in de Doarpskeamer of via info@doarspkeamerakkrumnes.nl

Koningsdag 26 april

koningsdag

Akkrum - Doarpskeamer Akkrum-Nes organiseert samen met vrijwilligers op Koningsdag 26 april 2025 weer een Koningsmarkt met dit jaar extra veel kinderactiviteiten.

Tot een paar jaar geleden was het stil in Akkrum-Nes op Koningsdag. De Doarpskeamer is daarom tijdens de coronaperiode op Koningsdag gestart met het organiseren van de garagesale. Vorig jaar was er een vrijmarkt op de Lange Miente waar een kleine 30 deelnemers hun 2e hands-spulletjes te koop aanboden.

Ook dit jaar is er weer een 2e handsfeestje. En deze keer in combinatie met heel veel kinderactiviteiten, zoals sjoelen, loopslang, schminken, poffertjes, kroontjes knutselen, cup-cake versieren en natuurlijk een springkussen.

Lees meer …

Aanbod Lantearne-tún

pastorietún.1Lantearnetún

Deze zomer vinden er op vijf zondagmiddagen weer een aantal activiteiten plaats in de Lantearnetún.

Data: 25 mei, 22 juni, 25 juli, 31, 28 september. Over de invulling van het het programma volgt binnenkort meer nieuws!

Electra Doarpskeamer

tuin doarpskeamerElektrische installatie van de doarpskeamer vernieuwd.

Afgelopen maand heeft firma De Boer uit Akkrum de hele elektrische installatie van de doarpskeamer gecontroleerd op veiligheid. Alle punten die niet voldeden aan de norm hebben zij vernieuwd. Ze zijn met twee man bijna twee weken druk ermee geweest. Al met al een financiële rib uit ons lijf, maar noodzakelijk voor de veiligheid! We zijn blij dat we het werk hebben laten uitvoeren, al is het resultaat onzichtbaar.

Vernieuwen vloer Túnkeamer

foto túnkeamer.5Vernieuwen vloer Túnkeamer

Wat waren we blij met de nieuwe túnkeamer. Alles spic en span en met de visgraat vloer helemaal af. Maar wat een schrik: de vloerdelen werken zich los! Onlangs is de specialist van de groothandel komen kijken wat er mis is en hoe dat heeft kunnen ontstaan. Hebben Roland en Anne de vloer niet goed gelegd, was de ondervloer te vochtig, wordt de vloerverwarming te heet? Driekeer nee. De specialist kon het niet verklaren en concludeerde dat wij ons geld terug krijgen.

Lees meer …

Kleding reparatie Workshop

20250318 114813Kledingreparatie workshop

 Akkrum – De Doarpskeamer Akkrum-Nes start met kledingreparatie-workshops.

Zit er (bijna) een gat in je lievelingsbroek? Is de rits stuk of de broek te lang?

Heb je een rok met een losse naad of zoom of is de knoop eraf? 

Neem het mee naar deze workshop en repareer het zelf. (Een beetje ervaring met de naaimachine is wel een pré)

Lees meer …

Interview met Jelly Westerhuis

Jellie foto

Op een ronduit druilerige dag wandel ik langs het water naar het huis van Jelly.

 Wat een rustig stukje Akkrum. Een doodlopende weg, tja daar kom ik nooit. Bij Jelly ga je achterom, wat gebruikelijk is in Friesland.  Binnen is het gezellig en de kachel snort er op los. Met een lekker bakje begint Jelly met haar verhaal.

Ik ben geboren en opgegroeid in Workum. Op een boerderij in een groot gezin. Ik heb een leuke jeugd gehad. We waren heel veel buiten.

Op een boerderij dus, werkte je ook op de boerderij?

Lees meer …

Kunstlezing

KunstgeschiedenisKunstlezing

Mw. Janita Baron geeft dit voorjaar twee lezingen in de Doarpskeamer in Akkrum.

Dinsdag 25 maart

14.00-16.00 uur

Lezing 1

Hoe is het landschap door de eeuwen weergegeven in de schilderkunst?

Donderdag 10 april 19.30-21.30 uur

Lezing 2

“Een veld vol sculptuur”: een korte introductie in de verschillende stromingen en aan de hand van de collectie van Kröller-Müller is er een kennismaking met kubisme, futurisme en minimalisme. Een bezoekje aan het Kröller-Müller museum is na deze lezing vast niet meer hetzelfde.

De kosten van een lezing € 15 incl. koffie/thee.

Aanmelden via de mail: info@doarpskeamerakkrumnes.nl o.v.v. kunstlezing

Doarpskeamer bruist

Een gezellige drukte was het zaterdag 11  januari 2025  in de Doarpskeamer. Inwoners van Akkrum-Nes en omgeving konden kennismaken met workshops en activiteiten voor komende maanden. Bezoekers kwamen een kijkje nemen en veel mensen hebben zich in geschreven voor de diverse activiteiten.

Lees meer …

Binnenkort:

dinsdag 06 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 07 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 08 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
zaterdag 10 mei 2025
10:30 13:30
 Foar Elkoar Sjop
dinsdag 13 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 14 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 15 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 20 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 21 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 22 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 27 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 28 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 29 mei 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 03 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 04 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 05 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 10 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 11 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 12 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 17 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 18 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 19 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 24 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 25 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 26 juni 2025
10:00 12:00
 Inloop
dinsdag 01 juli 2025
10:00 12:00
 Inloop
woensdag 02 juli 2025
10:00 12:00
 Inloop
donderdag 03 juli 2025
10:00 12:00
 Inloop
Activiteiten